E-ISSN: 2822-6771
Volume : 17 Issue : 2 Year : 2025
Quick Search
Prognostic Value of Systemic Immune-inflammation Index in Early- and Late-Onset Preeclampsia []
. 2025; 17(2): 124-129 | DOI: 10.14744/cm.2025.63935

Prognostic Value of Systemic Immune-inflammation Index in Early- and Late-Onset Preeclampsia

Hale Çetin Arslan1, Nevin Yılmaz1, Kadir Arslan2
11Department of Gynecology and Obstetrics, University of Health Sciences, Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital, İstanbul, Türkiye
2Department of Anesthesiology and Reanimation, University of Health Sciences, Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital, İstanbul, Türkiye

INTRODUCTION: The study aimed to determine the role of the systemic immune-inflammation index (SII) on prognosis and its cut-off value in early- and late-onset preeclampsia.


METHODS: The retrospectively designed study was conducted with 195 women diagnosed with preeclampsia. The study group was divided into 92 patients with early-onset preeclampsia and 103 patients with late-onset preeclampsia. Demographic and clinical data; leukocyte, platelet, neutrophil, monocyte, and lymphocyte values; neutrophil-lymphocyte ratio (NLR); platelet-lymphocyte ratio (PLR); monocyte-lymphocyte ratio (MLR); and systemic immune-inflammation index (SII) parameters were recorded. Perinatal mortality was considered an unfavorable prognostic criterion, and its relationship with inflammatory markers was compared in two groups according to the groups’ prognosis.
RESULTS: The parameters of leukocyte, platelet, monocyte, neutrophil, lymphocyte, MLR, NLR, PLR, and SII measured at the time of diagnosis were not sig-nificant in early- and late-onset preeclampsia. However, PLR and SII values were significantly higher in the non-survivor group of early-onset preeclampsia (p=0.04, p=0.045, respectively). The ROC curve analyzed that the cut-off point for SII ≥1050.8 was 0.645 (95% CI: 0.493–0.796), and for PLR ≥146.7, it was 0.648 (0.499–0.797). Multiple logistic regression analysis revealed that SII and PLR were not independent predictors of adverse prognosis (p=0.829, p=0.534).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Conclusion: High PLR and SII values were not statistically significant in predicting perinatal mortality in early-onset preeclampsia. However, with the support of more comprehensive studies and examination of other practical factors as adverse prognostic criteria, the contribution of inflammatory markers in managing early- and late-onset preeclampsia may provide clinicians with a different approach to determining prognosis.

Keywords: Preeclampsia, pregnancy, systemic immune-inflammation index.

Erken ve geç başlangıçlı preeklampside sistemik immün inflamasyon indeksinin prognostik değeri

Hale Çetin Arslan1, Nevin Yılmaz1, Kadir Arslan2
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü, İstanbul
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölümü, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışmanın amacı sistemik immün inflamasyon indeksinin (SII) prognoz üzerindeki rolünü ve erken ve geç başlangıçlı preeklampside kesme değerini belirlemektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Retrospektif olarak tasarlanan çalışma, preeklampsi tanısı almış 195 kadın ile gerçekleştirildi. Çalışma grubu erken başlangıçlı preeklampsi tanısı almış 92 hasta ve geç başlangıçlı preeklampsi tanısı almış 103 hasta olmak üzere iki gruba ayrıldı. Demografik ve klinik veriler, lökosit, trombosit, nötrofil, monosit ve lenfosit değerleri, nötrofil-lenfosit oranı (NLR), trombosit-lenfosit oranı (PLR), monosit-lenfosit oranı (MLR) ve sistemik immün-inflamasyon indeksi (SII) parametreleri kaydedildi. Perinatal mortalite olumsuz bir prognostik kriter olarak kabul edildi ve grupların prognozuna göre inflamasyon belirteçleri ile ilişkisi karşılaştırıldı.
BULGULAR: Tanı anında ölçülen lökosit, trombosit, monosit, nötrofil, lenfosit, MLR, NLR, PLR ve SII parametreleri erken ve geç başlangıçlı preeklampside anlamlı değildi. Ancak erken başlangıçlı preeklampside sağ kalamayan grupta PLR ve SII değerleri anlamlı olarak daha yüksekti (sırasıyla p=0,04, p=0,045). ROC eğrisi analiz edildiğinde SII ≥ 1050,8 için kesme noktasının 0,645 (95% CI: 0,493-0,796) ve PLR ​​≥ 146,7 için kesme noktasının 0,648 (0,499-0,797) olduğu görüldü. Çoklu lojistik regresyon analizi, SII ve PLR'nin olumsuz prognozun bağımsız öngörücüleri olmadığını ortaya koydu (p=0,829, p=0,534).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Erken başlangıçlı preeklampside yüksek PLR ve SII değeri perinatal mortaliteyi öngörmede istatistiksel olarak anlamlı değildi. Ancak, daha kapsamlı çalışmaların desteği ve olumsuz prognoz kriteri olarak başka etkili faktörlerin incelenmesiyle, inflamatuar belirteçlerin erken ve geç başlangıçlı preeklampsinin yönetiminde katkısı incelenmesiyle klinisyenlere prognozu belirlemede farklı bir yaklaşım sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler: Preeklampsi, Gebelik, Sistemik immün-inflamasyon indeksi

Corresponding Author: Hale Çetin Arslan, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE