OBJECTIVE: We aimed to determine the effect of body mass index on maternal and fetal outcomes in term pregnants.
METHODS: The study included >37 week pregnants who admitted to our hospital obstetric unit and delivered babies as a prospective case control study.142 patients with body mass-index over 30 in study group and 158 healthy pregnants with body mass-index under 30 in control group were included in the study population. Data from both groups were compared with respect to gestational diabetes and hypertension, cigarette-alcohol addiction, amnion fluid stained with meconium, premature rupture of membranes, mode of delivery, endications for ceaserean, decrease in postpartum hemoglobin/hematocrite, postpartum infection, birthweight, shoulder dystocia, fetal APGAR scores and unintended fetal and neonatal outcomes.
RESULTS: When compared to women of normal body mass index, obese pregnant women had statistically significant increase with respect to gestational diabet(p=0.044), hypertension(p=0.0001), ceaserean rate(p=0.001), ceaserean due to cephalopelvic dissociation or obstructed labour(p=0.001), hospitalization(p=0.01), macrosomia(p=0.01), requirement for hospitalization(p=0.025) and unintended maternal-fetal outcomes(p=0.001). There was not statistically significant difference between two groups for cigarette/alcohol addiction, premeture membrane rupture, anmion fluid stained with meconium, postpartum bleeding, baby with low birth weight and newborn APGAR scores.
CONCLUSION: According to data revealed from our study, maternal obesity seems to be an important factor that increasing pregnancy complications and fetal-neonatal morbidity.
AMAÇ: Bu çalışmada vücut kitle indeksinin term gebelerde metarnal ve fetal sonuçlara etkisini belirlemeyi amaçladık.
YÖNTEMLER: Çalışmaya prospektif vaka kontrol çalışması olarak, hastanemiz kadın hastalıkları ve doğum ünitesine başvurmuş ve doğumu hastanemizde gerçekleşmiş olan 37 hafta ve üzeri gebeler dahil edildi. Çalışmada vaka grubunda vücut kitle indeksi(VKİ) 30 ve üzeri olan 142 gebe ile kontrol grubu olarak aynı gebelik haftalarındaki vücut kitle indeksi 30’un altı olan 158 sağlıklı gebe dahil edildi. Gruplar, gestasyonel diabet ve hipertansiyon sıklığı, sigara-alkol bağımlılığı, mekonyumlu amniyon, erken membran rüptürü, doğum şekli, sezeryan endikasyonları, post partum hemogram/hematokritte azalma, post partum enfeksiyon, bebek doğum ağırlığı, omuz distosisi, fetal APGAR skoru, ayrıca maternal fetal neonatal istenmeyen sonuçlar açısından karşılaştırıldı.
BULGULAR: Normal vücut kitle indeksi olan kadınlarla karşılaştırıldığı zaman, obez gebeler gestasyonel diabet(p=0.044), hipertansiyon(p=0.0001), sezeryan sıklığı(p=0.001), sefalopelvik uygunsuzluk veya ilerlemeyen eylem nedeniyle sezeryan(p=0.001), hastanede kalış süresi(p=0.01), iri bebek(p=0.01), bebeklerin servis izlemine alınması(p=0.025) ve maternal-fetal-neonatal istenmeyen sonuçlarda(p=0.001) istatiksel olarak anlamlı bir artışa sahipti. Her 2 grup arasında sigara/alkol bağımlılığı, erken membran rüptürü ve mekonyumlu amniyon, post partum hemoraji, düşük doğum ağırlıklı bebek doğurma sıklığı, yenidoğan APGAR skoru arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı.
SONUÇ: Çalışmamızdan elde ettiğimiz verilere göre maternal obezite gebelik komplikasyonlarının ve fetal-neonatal morbiditenin artmasında önemli bir faktör gibi gözükmektedir.