INTRODUCTION: Iliopsoas hematoma (IPH) is a potential life-threatening condition that generally appears after trauma and concomitant hematologic abnormalities. It may rarely occur spontaneously. We determined a significant increase in the prevalence of this rarely encountered entity during the COVID-19 pandemic. Therefore, in this study, we aimed to investigate the relationship between COVID-19 and IPH.
METHODS: The study included 18 patients who were hospitalized in our hospital due to COVID-19 between February 2020 and February 2021 and were consulted to our clinic due to the detection of IPH in abdominal computed tomography (CT) during their follow-up. Demographic data, medical history, physical examination findings, laboratory tests, and radiological imaging results of the patients and administered anticoagulant and antiaggregants were recorded.
RESULTS: The median age was 63±13.6 (42–90) years. Eleven (61.1%) patients were consulted from the COVID-19 intensive care units and 7 (38.9%) were consulted from the COVID-19 wards. All patients were on anticoagulants at the time of IPH diagnosis. Eight (44.4%) patients had already been on anticoagulants before they had COVID-19. The largest diameter of hematoma measured by CT varied between 4 and 15 cm in the axial plane and 9–12 cm in the coronal plane. Seven patients (38.9%) died on days 1–11 after IPH diagnosis.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Given the indications for prescribing anticoagulant therapy in COVID-19 and the lack of definite evidence regarding its optimal dose and duration, it is important to be aware of IPH as a potentially severe complication in hospitalized COVID-19 patients.
GİRİŞ ve AMAÇ: İlio-psoas hematomu (İPH) genellikle travma sonucunda veya altta yatan hematolojik hastalıkları olan hastalarda ortaya çıkan potansiyel olarak ölümcül bir durumdur. Nadiren spontan olarak ta gelişebilir. COVID-19 pandemisi sırasında bu nadir klinik durumun prevalansında önemli bir artış tespit ettik. Bu nedenle bu çalışmada COVİD-19 ile İPH arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya Şubat 2020-Şubat 2021 tarihleri arasında COVİD-19 nedeniyle hastanemizde yatan ve takipleri sırasında abdominal BT'de İPH saptanması nedeniyle kliniğimize konsülte edilen 18 hasta dahil edildi. Hastaların demografik verileri, tıbbi öyküleri, fizik muayene bulguları, laboratuvar tetkikleri ve radyolojik görüntüleme sonuçları ile kullandıkları antikoagülan ve antiagregan tedaviler kaydedildi.
BULGULAR: Hastaların median yaşı 63±13,6 (42-90) idi. 11 (%61,1) hasta COVİD-19 yoğun bakım ünitelerinden, 7 (%38,9) hasta ise COVİD-19 servislerinden konsülte edilmişti. Tüm hastalar İPH tanısı konulduğunda antikoagülan kullanıyordu. Sekiz (%44,4) hasta COVİD-19 geçirmeden öncede antikoagülan kullanıyordu. Bilgisayarlı tomografi ile ölçülen en büyük hematom çapı aksiyal planda 4-15 cm, koronal planda 9-12 cm arasında değişiyordu. Yedi hasta (%38.9) İPH tanısından sonraki 1-11. günler arasında öldü.
TARTIŞMA ve SONUÇ: COVID-19 enfeksiyonunda antikoagülan tedavi reçeteleme endikasyonları göz önüne alındığında, optimal doz ve süre ile ilgili somut kanıtların da bulunmaması nedeniyle, hastanede yatan COVID-19 hastalarında potansiyel ciddi bir komplikasyon olabilen iliopsoas hematomunun farkında olmak önemlidir.