INTRODUCTION: Infraclavicular block is often performed in upper extremity surgery. Recently, ultrasound guided techniques have been more commonly used instead of nerve stimulation techniques, with an advanced improvement of the users technique. In our study, we aimed to share our initial experiences of the ultrasound-guided technique and our outcomes.
METHODS: In this retrospective study, we investigated the computer records of 79 patients in need of upper extremity surgery who were given regional anesthesia of the upper extremity with the ultrasound guided technique. The patients’ demographic and clinical data, the urgency of the operation, local anesthetic dosage, the block success as well as the complications -if occurred- were investigated.
RESULTS: Thirty three of all cases had emergency operation while 46 were electively operated. 11 of all patients received no premedication, but 68 were given 1-4 mg of midazolam preoperatively. All patients were given an equivalent mixture of 0.5 % bupivacaine and 2 % lidocaine, at a dose of 20 to 40 ml (44 patients were given at a dose of 30 ml). The success rate was 94.9% (75 patients) and only 4 patients (5.1%) had no block success. In 7 patients (8.9%), complications were seen as follows: 2 patients had subclavian artery puncture, 4 patients had subclavian vein puncture and 1 had pnomothorax. None of the patients had local anesthetic toxicity, neurological deficiency or drug allergy.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Brachial plexus blocks provide appropriate anesthesia and analgesia for surgical operations of the upper extremity. Ultrasound guided infraclavicular block usage increases the block success rate while decreasing the complications. We think that anesthesists in the beginning of their learning curve can also achieve success in ultrasound guided infraclavicular blocks as seen in the experienced hands.
GİRİŞ ve AMAÇ: İnfraklaviküler blok üst ekstremite cerrahisinde sıklıkla uygulanmaktadır. Son yıllarda periferik sinir bloklarında sinir stimülatörü olmadan ultrasonografi kullanımı giderek yaygınlaşmakta ve uygulayıcıların bu konudaki deneyimleri artmaktadır. Çalışmamızda ilk deneyimlerimizi ve sonuçlarımızı sunmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmada ultrasonografi eşliğinde infraklavikuler brakial blok uygulanarak el, bilek ve önkol cerrahisi yapılan 79 hastanın dosya ve bilgisayar kayıtları retrospektif olarak incelendi. Hastaların demografik verileri, klinik tanıları, operasyonun acil veya elektif olduğu, kullanılan lokal anestezik tür, doz ve volümü, blok başarısı, premedikasyon durumu ve komplikasyonlar yönünden incelendi.
BULGULAR: Olguların 33’ünün acil, 46’sının elektif olduğu görüldü. Hastaların 11’ine premedikasyon uygulanmadığı, 68 hastaya ise premedikasyon olarak 1-4 mg aralığında midazolam uygulandığı tespit edildi. Lokal anestezik olarak tüm hastalara %0.5’lik bupivakain + %2’lik lidokain anestezik karışımından en sık 30 ml (44 hastaya) olmak üzere 20-40 ml aralığında uygulandığı görüldü. Yapılan işleminden 75 (% 94,9)’i başarılı olup, 4 (% 5,1) hastada ise başarısız blok tespit edildi. İki subklaviyan arter ponksiyonu, dört subklaviyan ven ponksiyonu ve bir pnömotoraks olmak üzere toplam 7 (% 8,9) hastada komplikasyon gözlendi. Hastalardan hiçbirinde lokal anestezik toksititesi, nörolojik komplikasyon ve ilaç alerjisi gözlenmedi.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Üst ekstremite cerrahisi için uygulanan brakial pleksus blokajı yeterli anestezi ve analjezi sağlamaktadır. Ultrasonografi kullanımı infraklavikuler blok işlemlerinde başarı oranını yükseltmekte ve ilişkili komplikasyonları azaltmaktadır. Ultrasonografi rehberliğinde infraklavikuler bloğun tecrübeli ellerde olduğu gibi öğrenme eğrisinin başında olan anestezistler tarafından da yüksek bir başarıyla uygulanabileceğini kanaatini taşıyoruz.