INTRODUCTION: Macrophage migration inhibitory factor (MIF) is a cytokine that plays a critical role in immunity and inflammation. We compared serum MIF levels in patients diagnosed with active ulcerative colitis (UC) for the 1 time with those in healthy controls and attempted to determine whether serum MIF levels were different in the patients with active UC.
METHODS: A total of 38 naive patients who were admitted to our hospital between 2019 and 2020 and diagnosed with active UC by colonoscopy were included in the study as the case group, and 37 patients without acute or chronic diseases whose colonoscopy was normal were included as the control group.
RESULTS: There was no statistically significant difference in MIF levels between the patients with UC and the control group (p>0.05). Serum MIF levels were analyzed by comparing the patients with UC and the control group in terms of disease localization and severity. The serum MIF levels of the patients with UC were grouped according to the Montreal classification (p>0.05) and the Truelove and Witts criteria. There was no statistically significant difference in serum MIF levels between the patient groups or between them and the control group (p>0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Serum MIF levels were not higher in the patients with naive active US than in healthy control subjects. There are not many previous clinical studies on this topic. Further clinical studies are needed to investigate serum MIF levels in UC.
GİRİŞ ve AMAÇ: Makrofaj migrasyonunu inhibe edici faktör (MIF), bağışıklık ve enflamasyonda kritik rol oynayan bir sitokindir. Merkezimize başvuran ilk tanı almış aktif ülseratif kolitli hastalarda serum MIF düzeylerini sağlıklı kontrol grubu vakalar ile karşılaştırdık ve serum MIF seviyelerinin aktif ülseratif kolitte farklı olup olmadığını saptamaya çalıştık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 2019-2020 yılları arasında hastanemize başvuran ve kolonoskopi ile aktif ülseratif kolit tanısı konan 38 naif hasta vaka grubu ve kolonoskopisi normal olup herhangi bir akut ve kronik hastalığı olmayan 37 hasta kontrol grubu olarak çalışmaya alınmıştır.
BULGULAR: Ülseratif kolit grubu hastalar ile kontrol grubu arasında makrofaj migrasyon inhibitör faktör düzeyleri açısından istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptanmamıştır (p>0,05). Serum MIF düzeyleri hastalığın tutulum yeri ve hastalık şiddetine göre de hastalar ile kontrol grubu karşılaştırılarak değerlendirilmiştir. Montreal Klasifikasyonu’na göre (p>0,05) ve Truelove and Witts Kriterleri’ne göre ülseratif kolitli olgular gruplandırıldığında olguların MIF düzeyleri kontrol grubu ve kendi aralarında istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermemektedir (p>0,05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Serum MIF düzeyleri naif aktif ülseratif kolitli hastalarda sağlıklı kontrollere kıyasla daha yüksek değildir. Bu konuda yapılmış fazla klinik çalışma yoktur. Serum MIF düzeylerinin ülseratif kolitteki rollerini araştıran daha fazla klinik çalışmaya ihtiyaç vardır.