E-ISSN: 2822-6771
Volume : 16 Issue : 4 Year : 2024
Quick Search
Formerly İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi Predictors and Influential Factors of Prolonged Stay in the Postoperative Surgical Intensive Care Unit []
. 2024; 16(4): 244-251 | DOI: 10.14744/cm.2024.72792

Predictors and Influential Factors of Prolonged Stay in the Postoperative Surgical Intensive Care Unit

Kadir Arslan, Ramazan Ahmet Altunbay, Ayça Sultan Şahin
Department of Anesthesiology and Reanimation, University of Health Sciences, Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital, İstanbul, Türkiye

INTRODUCTION: Prolonged stays in the surgical intensive care unit (SICU) lead to increased costs of care, mortality, and delays in elective operations. This study investigates the factors and predictors of prolonged stays in the SICU.
METHODS: Patients who were followed up in the SICU after the operation between June 2021 and June 2022 were evaluated retrospectively. Patients were classified into a non-prolonged group (<7 days) and a prolonged group (≥7 days) according to the duration of stay in the SICU. The patient's clinical characteristics, comorbidities, anesthesia type, anesthesia- and surgery-related complications were compared between the groups.
RESULTS: The study included 516 patients. Emergency surgery was performed on 37.2% of the patients (n=192). The emergency surgery, intracranial surgery, and surgery duration were significantly higher in the prolonged group (p<0.001, p=0.008, and p<0.001). In addition, the need for mechanical ventilation (Mv), renal replacement therapy (RRT), and sepsis on admission to the SICU was found to be significantly higher (p<0.001 for all). The mean hemoglobin and median albumin levels of patients in the prolonged group upon admission to the SICU were significantly lower (p=0.004 and p<0.001, respectively). At the same time, median GCS scores at admission to SICU were significantly lower, and APACHE-II scores were significantly higher in the prolonged group (p<0.001).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Emergency surgery, intracranial surgery, surgery lasting more than 2 hours, sepsis on admission, MV and RRT requirements, and low hemoglobin and albumin levels are risk factors for prolonged stay. GCS (<11.5) and APACHE-II (>12.5) scores help predict prolonged stay.

Keywords: Length of stay, predictor, prolonged stay, risk factor, surgical intensive care

Postoperatif Cerrahi Yoğun Bakım Ünitesinde Uzamış Kalış Üzerine Etkili Faktörler ve Prediktörler

Kadir Arslan, Ramazan Ahmet Altunbay, Ayça Sultan Şahin
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Kliniği, Istanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Cerrahi yoğun bakım ünitesinde (SICU) uzun süreli kalış, bakım maliyetleri ve mortalitede artışın yanı sıra elektif operasyonların gecikmesine yol açmaktadır. Bu çalışmanın amacı, SICU’da uzun kalışa etki eden faktörleri ve prediktörleri araştırmaktır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Haziran 2021 ile Haziran 2022 arasında operasyon sonrasında SICU’da takip edilen hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar SICU’da kalış süresine göre uzamamış grup (<7 gün) ve uzamış grup (≥7 gün) olarak sınıflandırıldı. Hastaların klinik özellikleri, komorbidteleri, peroperatif anestezi ve operasyon ile ilgili özellikleri gruplar arasında karşılaştırıldı.
BULGULAR: Çalışmaya toplam 516 hasta dahil edildi. Hastaların %37.2'sine (n=192) acil operasyon gerçekleştirildi. Uzamış grupta acil operasyon, intrakranyal operasyon ve operasyon süresi anlamlı olarak yüksekti (p<0.001, p=0.008 ve p<0.001). Ek olarak mekanik ventilasyon (Mv), renal replasman tedavisi (RRT) gereksinimi, SICU’ya kabulde sepsis anlamlı olarak yüksek saptandı (hepsi için p<0.001). Uzamış gruptaki hastaların SICU’ya kabuldeki ortalama hemoglobin ve medyan albumin düzeyleri anlamlı olarak düşüktü (sırasıyla p=0.004 ve p<0.001). Aynı zamanda uzamış grupta SICU’ya kabuldeki medyan GKS skorları anlamlı olarak düşük, APACHE-II skorları ise anlamlı olarak yüksek idi (p<0.001).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Acil operasyon, intrakranyal operasyon, operasyon süresinin 2 saat üzerinde olması, kabulde sepsis, Mv ve RRT gereksinimleri, düşük hemoglobin ve albumin düzeyleri uzamış kalış için risk faktörleridir. GKS (<11.5) ve APACHE-II (>12.5) skorları uzamış kalışı öngörmede faydalıdır.

Anahtar Kelimeler: Kalış süresi, prediktör, uzamış kalış, risk faktörü, cerrahi yoğun bakım

Corresponding Author: Kadir Arslan, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE