INTRODUCTION: Migraine patients have a high risk of developing anxiety and depression, and the relationship between chronic migraine (CM) and depression is believed to be bidirectional. This study aims to evaluate the effects of Botulinum Neurotoxin A (BoNT/A) treatment on migraine-related disability, pain severity, and depression in patients with CM.
METHODS: This study included 24 patients aged between 19 and 55 years who were diagnosed with CM and treated with BoNT/A injections every 12 weeks for six months. Data were collected on demographic characteristics, as well as disability severity, pain severity, and depression levels before and after treatment.
RESULTS: A statistically significant improvement was observed in VAS (Visual Analog Scale), MIDAS (Migraine Disability Assessment Scale), and BDS (Beck Depres-sion Scale) scores after BoNT/A treatment (p<0.001). The mean changes in scores were as follows: a 4±1-point reduction in VAS, a 61±23-point reduction in MIDAS, and a 16±9-point reduction in BDS. Patients reported experiencing initial treatment benefits within 12±3 days, with an average duration of effect lasting 93±38 days.
DISCUSSION AND CONCLUSION: BoNT/A treatment appears to play a significant role in modulating pain perception and emotional responses, particularly in patients with de-pression and those resistant to conventional migraine treatments. The findings suggest that BoNT/A may be an effective treatment option for reducing mi-graine-related disability, pain severity, and associated depressive symptoms.
GİRİŞ ve AMAÇ: Migren hastalarında anksiyete ve depresyon gelişme riski yüksektir ve kronik migren (KM) ile depresyon arasındaki ilişkinin çift yönlü olduğu düşünülmektedir. Bu çalışmanın amacı, Botulinum Nörotoksin A (BoNT/A) tedavisinin kronik migren hastalarında migrenle ilişkili özürlülük, ağrı şiddeti ve depresyon üzerindeki etkilerini değerlendirmektir
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmaya CM tanısı konan ve altı ay boyunca her 12 haftada bir BoNT/A enjeksiyonları ile tedavi edilen 19-55 yaşları arasındaki 24 hasta dahil edildi. Tedavi öncesi ve sonrasında demografik özelliklerin yanı sıra özürlülük şiddeti, ağrı şiddeti ve depresyon düzeyleri hakkında veriler toplandı.
BULGULAR: BoNT/A tedavisi sonrasında VAS (Görsel Analog Skala), MIDAS (Migren Engellilik Değerlendirme Ölçeği) ve BDS (Beck Depresyon Ölçeği) skorlarında istatistiksel olarak anlamlı bir iyileşme gözlenmiştir (p<0.001). Skorlardaki ortalama değişiklikler şu şekildedir: VAS'de 4 ± 1 puanlık azalma, MIDAS'de 61 ± 23 puanlık azalma ve BDS'de 16 ± 9 puanlık azalma. Hastalar tedavinin ilk faydalarını 12 ± 3 gün içinde gördüklerini ve ortalama etki süresinin 93 ± 38 gün sürdüğünü bildirmişlerdir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: BoNT/A tedavisinin, özellikle depresyonu olan ve geleneksel migren tedavilerine dirençli hastalarda ağrı algısı ve duygusal tepkilerin modüle edilmesinde önemli bir rol oynadığı görülmektedir. Bulgular, BoNT/A'nın migrene bağlı sakatlığı, ağrı şiddetini ve ilişkili depresif semptomları azaltmak için etkili bir tedavi seçeneği olabileceğini düşündürmektedir.