E-ISSN: 2822-6771
pdf
Volume : 16 Issue : 4 Year : 2024
Quick Search
Laparoscopic Versus Laparotomic Myomectomy: A Retrospective Cohort Study []
. 2023; 15(3): 262-267 | DOI: 10.14744/cm.2023.14633

Laparoscopic Versus Laparotomic Myomectomy: A Retrospective Cohort Study

Salih Yılmaz1, Taner Usta2, Erdal Kaya3, Nura Fitnat Topbaş Selçuki4
1Department of Obstetrics and Gynecology, Acibadem Altunizade Hospital, İstanbul, Türkiye
2Department of Obstetrics and Gynecology, Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar University, Acıbadem Altunizade Hospital, İstanbul, Türkiye
3Department of Obstetrics and Gynecology, University of Health Sciences, Bağcılar Training and Research Hospital, İstanbul, Türkiye
4Department of Obstetrics and Gynecology, University of Health Sciences, Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, İstanbul, Türkiye

INTRODUCTION: Leiomyomas are the most common tumors of the female pelvis and uterus. Surgical excision of leiomyomas is still the most accepted treatment. This surgery can be done by laparotomy (LT) or minimally invasive approach. It is known that laparoscopy (LS) is superior to LT in terms of bleeding, postoperative pain control, and fast recovery. This study aims to report a 7-year single-center experience of patients who underwent myomectomy.
METHODS: A total of 291 patients who underwent myomectomy, 61 in the LS and 230 in the LT were included in the study. Their clinical and operative data were searched retrospectively using patient files and hospital’s database.
RESULTS: The postoperative analgesic requirements of the patients were significantly higher in LT group than LS group. Hospital stay was longer in the LT group. Postoperative hemoglobin and hematocrit levels of the patients in the LT group were significantly lower (p=0.010). The endometrial cavity was entered more frequently into LT group (p=0.004).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Laparoscopic myomectomy was found to be superior to laparotomic myomectomy in terms of decrease in postoperative hemoglobin level, need for postoperative analgesia, and hospital stay. In addition, LS can be superior to LT about entering to endometrial cavity because of better visualization of endomyometrium.

Keywords: Laparoscopy, laparotomy, leiomyoma, myomectomy, surgery

Laparoskopik ve Laparotomik Miyomektominin Karşılaştırılması: Retrospektif Kohort Çalışması

Salih Yılmaz1, Taner Usta2, Erdal Kaya3, Nura Fitnat Topbaş Selçuki4
1Acıbadem Altunizade Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, İstanbul
2Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi, Acıbadem Altunizade Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, İstanbul
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, İstanbul
4Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Miyomlar kadın pelvisinin ve uterusun en sık görülen tümörleridir. Miyomektomi halen en çok kabul gören tedavi yöntemidir. Bu ameliyat laparotomi veya minimal invaziv yaklaşımla yapılabilir. Laparoskopinin kanama, postoperatif ağrı kontrolü ve hızlı iyileşme açısından laparotomiden üstün olduğu bilinmektedir. Bu çalışma, bir eğitim ve araştırma hastanesinde miyomektomi ameliyatı yapılan hastaların 7 yıllık deneyiminin sonuçlarını bildirmektedir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmaya laparoskopi (LS) 61 ve laparotomi (LT) 230 olmak üzere miyomektomi ameliyatı yapılan toplam 291 hasta dahil edildi. Klinik ve operatif verileri hasta dosyalarından ve hastane veri tabanından retrospektif olarak tarandı.
BULGULAR: Hastaların postoperatif analjezik gereksinimleri LT grubunda LS grubuna göre anlamlı olarak yüksekti. LT grubunda hastanede kalış süresi daha uzundu. LT grubundaki hastaların postoperatif hemoglobin ve hematokrit düzeyleri anlamlı olarak düşüktü (p=0,010). LT grubunda endometriyal kaviteye daha sık girildi (p=0,004).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Postoperatif hemoglobin düzeyinde azalma, postoperatif analjezi ihtiyacı ve hastanede kalış süresi açısından laparoskopik miyomektominin laparotomik miyomektomiye üstün olduğu görüldü. Ek olarak, endomiyometriyumun daha iyi görüntülenmesi nedeniyle laparoskopi, endometrial boşluğa girme konusunda laparotomiden daha üstün olabilir.

Anahtar Kelimeler: Laparoskopi, laparotomi, leiomiyoma, miyomektomi, cerrahi

Corresponding Author: Salih Yılmaz, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE