E-ISSN: 2822-6771
pdf
Volume : 17 Issue : 1 Year : 2025
Quick Search
Clinical and Treatment Management of Infantile Hemangiomas []
. 2025; 17(1): 56-62 | DOI: 10.14744/cm.2025.24855

Clinical and Treatment Management of Infantile Hemangiomas

Hüseyin Avni Solgun1, Özlem Terzi2, Mustafa Özay3
1Department of Pediatric Hematology and Oncology, University of Health Sciences, Şişli Hamidiye Etfal Training and Research Hospital, İstanbul, Türkiye
2Department of Pediatric Hematology and Oncology, University of Health Sciences, Bakırköy Sadi Konuk Training and Research Hospital, İstanbul, Türkiye
3Department of Pediatric Hematology and Oncology, University of Health Sciences, Gaziantep City Hospital, Gaziantep, Türkiye

INTRODUCTION: The majority of infantile hemangiomas (IHs) require observational follow-up, but for patients requiring treatment, the last decade has revolution-ized treatment with the discovery of propranolol. Therefore, in cases requiring treatment, it would be appropriate to refer the newborn to the pediatric hema-tology and oncology department as soon as IH is detected during the first examination. In this study, we aimed to explain the clinical features and treatment selection features in patients with IH.
METHODS: A total of 25 female and 15 male IH cases who applied to our pediatric hematology and oncology outpatient clinic were included in our study. Before treatment, all patients were evaluated with routine complete blood count, biochemical analysis, abdominal ultrasonography (USG), and pediatric cardiology. The diagnosis dates, treatment start dates, birth dates, the diagnosis of the lesion, monthly measurements after the start of treatment, and the treatment started and doses were recorded in the follow-up forms of the patients.
RESULTS: The average age of the patients at the start of treatment was 6.5 months (2 months–15 months). Twenty-four of the patients were under 6 months old. In the treatment of IH, these patients were started with an oral propranolol solution preparation at a dose of 1 milligram (mg)/kg/day. In tolerant patients, the dose was increased to 2 mg/kg/day after 3 days. All patients received propranolol treatment for at least 6 months. In patients who started treatment after diagnosis, at least 50% and at most >95% involution occurred in the IH dimensions. No patient had pathological findings in the hemogram and biochemistry tests performed every 2 months.
DISCUSSION AND CONCLUSION: In terms of ease of use, safety profile, and frequency of side effects, the use of oral propranolol solution was evaluated as very effective and tol-erable, especially in the 2–6 month patient group. Additionally, propranolol was found to be quite effective in IH patients who were older than 6 months and whose treatment had not been started for different reasons. To confirm the diagnosis, the diagnosis should be clarified by USG/color Doppler USG, preferably by obtaining the opinion of a pediatric radiologist before starting treatment.

Keywords: Infant, hemangioma, propranolol, surgery, vascular malformation

İnfantil Hemanjiomlarda Klinik ve Tedavi Yönetimi

Hüseyin Avni Solgun1, Özlem Terzi2, Mustafa Özay3
1Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği, İstanbul, Türkiye
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği, İstanbul, Türkiye
3Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Gaziantep Sehir Hastanesi, Çocuk Hematoloji ve Onkoloji Kliniği, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: İnfantil hemanjiyom (İH)’ların çoğunluğu gözlemsel olarak takip gerektirir ancak tedavi gerektiren hastalar için son on yılda propranololün keşfiyle tedavide devrim yaşandı. Bu nedenle tedavi gereksinimi olan vakalar açısından yenidoğanın ilk muayenelerinde İH tespit edilir edilmez çocuk hematoloji ve onkolojisi bölümüne yönlendirilmesi uygun olacaktır. Bu çalışmada İH’sı olanlarda klinik özellikler ve tedavi seçimi özellikleri anlatılmak istenmiştir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamıza çocuk hematolojisi ve onkolojisi kliniğimize başvuran toplam 25 kız 15 erkek İH vakası alınmıştır. Tedavi öncesi tüm hastalara rutin tam kan sayımı, biyokimyasal analiz, batın ultrasonografi(USG)’si ve çocuk kardiyolojisi ile değerlendirme yapıldı. Hastaların takip föylerine; tanı tarihleri, tedaviye başlangıc tarihleri, doğum tarihleri, lezyonun tanı anı ve tedavi başlangıç sonrası aylık ölçümleri ile başlanan tedavi ve dozları kayıt edildi.
BULGULAR: Hastaların tedavi başlangıç yaş ortalaması 6,5 ay (2ay-15 ay) idi. Hastaların 24 tanesi 6 ay altı olup; bu hastalara İH tedavisi için oral propranolol solüsyon preperatı 1 miligram(mgr)/kg/gün doz ile başlanarak; tolere eden hastalarda 3 gün sonra 2 mgr/kg/gün doza yükseltildi. Hastaların tümünde propranolol tedavisi en az 6 ay verildi. Tanı sonrası tedaviye başlanmış olan hastaların İH boyutlarında en az %50, en çok >%95 involüsyon gerçekleşti. 2 ayda bir yapılan hemogram ve biyokimya testlerinde patolojik bulgu saptanan hasta olmadı.


TARTIŞMA ve SONUÇ: Kullanım kolaylığı, güvenlik profili ve yan etki görülme sıklığı açısından oral solüsyon propranolol kullanımı özelikle 2 ay-6 ay hasta grubunda çok etkin ve tolarabl olarak değerlendirildi.6 aydan daha büyük olan ve farklı nedenlerle tedavisi başlanmamış olan İH hastalarındada propranalol oldukça etkin olarak saptandı.Tanının doğrulanması için tedaviye başlamadan önce pediatrik radyoloji görüşü alınarak USG/renkli doopler USG ile doğrulanmalıdır.

Anahtar Kelimeler: İnfant, Hemanjiom, Propranolol, Cerrahi, Vasküler malformasyon

Corresponding Author: Hüseyin Avni Solgun, Türkiye
Manuscript Language: Turkish
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE