E-ISSN: 2822-6771
pdf
Volume : 16 Issue : 4 Year : 2024
Quick Search
Mycoplasma Hominis and Ureaplasma Urealyticum from the Perspective of the Microbiologist; Preferences, Prevalence and Antibiotic Susceptibility As a Test []
. 2023; 15(3): 211-219 | DOI: 10.14744/cm.2023.26817

Mycoplasma Hominis and Ureaplasma Urealyticum from the Perspective of the Microbiologist; Preferences, Prevalence and Antibiotic Susceptibility As a Test

Kamuran Şanlı, Ayşe Nur Ceylan
Department of Medical Microbiyology, University of Health Sciences, Başakşehir Çam and Sakura City Hospital, Istanbul, Türkiye

INTRODUCTION: We aimed to investigate the incidence of Mycoplasma hominis and Ureaplasma urealyticum according to age and gender and the reasons why clinicians are asked to test them. We also defined their antimicrobial susceptibility.
METHODS: The characteristics of 436 patients who were requested to have Mycoplasma and Ureaplasma tests between March 2021 and March 2022 were retrospectively analyzed. The complaints of each patient, the clinic to which they applied, and other simultaneously requested urine culture, vaginal culture, urine microscopy, and urine leukocyte strip test results were evaluated individually. Antimicrobial susceptibility was evaluated for the growing U. urealyticum and M. hominis tests.
RESULTS: Testing was requested for a total of 436 patients with suspicion of U. urealyticum and M. hominis infection in a 1-year period. 94.9% of the patients, with a mean age of 38.2, had chronic urinary tract complaints. 71.1% were female, and 28.8% were male. Reproduction occurred in 30.2% of all patients. And 28.8% were U. urealyticum and 1.3% were M. hominis. Of all reproducing Ureaplasmas, 80.3% were female and 20 15.1% were male. Both urinary leukocyte microscopy and leukocyte strip testing were performed in only 204 of all patients. Mycoplasma and Ureaplasma test requests were investigated by the infectious diseases clinic in 86.6% of cases, mostly in patients with urinary complaints and urine material. U. urealyticum In the antimicrobial test, Pristinamycin and minocycline (98.4%), josamycin, roxithromycin, and erythromycin (100%), clarithromycin (96.7%), tetracycline (92%), levofloxacin (71.4%), ciprofloxacin (6.3%), clindaxacin (6%), 3 ofloxacin (15.8%) were found to be sensitive. A few (only six) Mycoplasma isolates were fully susceptible (100%) to tetracycline, minocycline, pristinamycin, and josamycin, while susceptibilities to other antimicrobial agents ranged mainly in the “moderate” or “resistant” range.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Test requests for Mycoplasma and Ureaplasma from patients are rare in our hospital, except for chronic urinary complaints. It is recommended to consider other diseases that may be caused for these microorganisms and to request laboratory tests from our laboratory for diagnosis and treatment. In addition, clinicians should request antimicrobial tests of these microorganisms, apply rational drug use, and avoid excessive antibiotic use.

Keywords: Antimicrobiyal susceptibility, mycoplasma hominis, ureaplasma urealyticum, uriner truct infections

Mikrobiyolog Perspektifinden Mycoplasma Hominis ve Ureaplasma Urealyticum; Test Olarak Tercihler, Prevalans ve Antibiyotik Duyarlılığı

Kamuran Şanlı, Ayşe Nur Ceylan
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Başakşehir Şehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Kliniği, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Amacımız, Mycoplasma hominis (M. hominis) ve Ureaplasma urealyticum (U. urealyticum) Yaş ve cinsiyete göre görülme sıklığını, klinisyenlerden test istenme nedenlerini ve Antimikrobiyal duyarlılıklarını tanımlamaktır.

YÖNTEM ve GEREÇLER: Mart 2021-Mart 2022 tarihleri arasında Mikoplazma ve Ureaplasma testi yaptırması istenen 436 hastanın özellikleri retrospektif olarak incelendi. Her hastanın şikayeti, başvurduğu klinik ve eş zamanlı olarak istenen diğer idrar kültürü, vajinal kültür, idrar mikroskobu ve idrar lökosit strip testi sonuçları ayrı ayrı değerlendirildi. Antimikrobiyal duyarlılık, büyüyen U. urealyticum ve M. hominis testi için değerlendirildi.
BULGULAR: Bir yıllık süreçte Ureaplasma urealyticum ve Mycoplasma hominis enfeksiyonu şüphesiyle toplam 436 hastaya test istendi. Yaş ortalaması 38,2 olan hastaların %94,9'unda kronik idrar yolu yakınmaları mevcuttu. %71,1'i kadın, %28,8'i erkekti. Tüm hastaların %30.2'sinde üreme meydana geldi. %28,8'i U. urealyticum ve %1,3'ü M. hominis idi. Tüm üreyen Ureaplasmaların %80,3'ü dişi ve %20'si %15,1'i erkekti. Tüm hastaların sadece 204'üne hem idrar lökosit mikroskopisi hem de lökosit strip testi yapıldı. Mikoplazma ve Ureaplasma test istemi enfeksiyon hastalıkları kliniği tarafından %86.6 oranında çoğunlukla idrar şikayeti ve idrar materyali olan hastalarda araştırıldı. U. urealyticum Antimikrobiyal testte, Priştinamisin ve minosiklin %98,4, josamisin, roksitromisin ve eritromisin %100, klaritromisin %96,7, tetrasiklin %92, levofloksasin %71,4, Siprofloksasin %6,3, klindaksasin %6,3 ofloksasin 15. %8 oran ile duyarlı olduğu tespit edilmiştir. Birkaç (yalnızca altı) Mycoplasma izolatı tetrasiklin, minosiklin, pristinamisin ve josamisin'e tamamen duyarlıyken (%100), diğer antimikrobiyal ajanlara karşı duyarlılıklar esas olarak 'orta' veya 'dirençli' aralığındaydı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Kronik üriner şikayetler dışında hastalardan Mycoplasma ve Ureaplasma için test istemi hastanemizde nadirdir. Bu mikroorganizmaların neden olabileceği diğer hastalıkları da göz önünde bulundurarak tanı ve tedavi için laboratuvarımızdan laboratuvar testleri talep etmesi önerilir. Ayrıca klinisyenler bu mikroorganizmaların antimikrobiyal testlerini istemeli, akılcı ilaç kullanımı yapmalı ve aşırı antibiyotik kullanımından kaçınmalıdır.

Anahtar Kelimeler: antimikrobiyal duyarlılık, mycoplasma hominis, ureaplasma urealyticum, idrar yolu enfeksiyonu

Corresponding Author: Kamuran Şanlı, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE