INTRODUCTION: In the present study, pre-operative magnetic resonance imaging (MRI) responses following neoadjuvant chemotherapy (NAC) administration were compared with postoperative pathological response rates. The study design was retrospective cross sectional method.
METHODS: Breast MRI is helpful in determining treatment plans, responses, and prospective survival analyses in breast cancer patients receiving neoadjuvant chemotherapy. A total of 39 patients receiving NAC between January 2019 and June 2020 were analyzed in the hospital. Treatment responses after NAC in patients with locally advanced who had not received any treatment before were evaluated with MRI. The longest diameter was recorded as well as the transfers of the primary tumor and axillary lymph node. The correlation of response rates obtained with the MRI with pathological specimen results was also examined.
RESULTS: When the pathological clinical response (pCR) was compared with the radiological response of the tumor and lymph node, the sensitivity was found to be 52.6% and 70.5%, and the accuracy was 64.1% and 51.2%, respectively.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The preferred MRI techniques and sequence intervals, and the histopathological characteristics of the tumor increase the accuracy rates in reaching pathological complete response rates.
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada neoadjuvan kemoterapi (NAK) almış meme kanserli hastalarda preoperatif manyetik rezonans görüntüleme (MRG) cevaplarının postoperetif patoloji sonuçları ile karşılaştırması amaçlanmıştır. Meme MRG, neoadjuvan kemoterapi alan meme kanseri hastalarında tedavi planı, yanıt ve prospektiv sağkalım analizinin belirlenmesinde yardımcı olur.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma tasarımı retrospektif kesitsel yöntemdi. Ocak 2019-Haziran 2020 tarihleri arasında neoadjuvan kemoterapi almış 39 hasta dahil edilmiştir. Daha önce herhangi bir tedavi almamış lokal ileri evre hastalarda NAK sonrası tedavi yanıtları MRG ile değerlendirilmiştir. Primer tümör ve aksiller lenf nodunun en uzun ve transfers çapı kaydedilmiştir. MRG ile elde edilen yanıt oranlarının patolojik örnek sonuçları ile korelasyonu da incelenmiştir.
BULGULAR: Patolojik tam yanıt, tümör ve lenf nodunun radyolojik yanıtı ile karşılaştırıldığında, duyarlılık sırasıyla %52,6 ve %70,5 ve doğruluk %64,1 ve %51,2 bulundu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Tercih edilen MRG teknikleri ve sekans aralıkları ile tümörün histopatolojik özellikleri, patolojik tam yanıt oranlarına ulaşmada doğruluk oranlarını artırmaktadır.