INTRODUCTION: Various hemogram parameters have been used for predicting mortality in intensive care. In this study, the effect of new inflammatory biomarkers such as mean platelet volume, platelet/lymphocyte ratio, and neutrophil/lymphocyte ratio on early mortality was researched in patients with chronic renal failure, who had a cardiac surgery operation.
METHODS: All the patients with preoperative chronic renal failure who underwent on-pump or off-pump cardiac surgery in our clinic between September 2016-September 2019 were examined. Patients’ demographic data, preoperative hemoglobin, platelet/lymphocyte, neutrophil/lymphocyte, and mean platelet volume and postoperative hemoglobin, platelet/lymphocyte, neutrophil/lymphocyte and MPV were reviewed. Whether there is a difference in on-pump and off-pump surgeries on the matter and their 30-day surgical mortality were assessed in intensive care follow-ups.
RESULTS: Of the patients included in the study within the preoperative period, 74 (60%) had DM and 94 (76.4%) were hypertensive. The mean duration of the patients’ hospitalization was found as 13.88±2.4 days. Thirty-day surgical mortality: 30 (24.4%); preoperative and postoperative, platelet/lymphocyte, neutrophil/lymphocyte of the patients did not appear significant. It was found that MPV in the on-pump group was significantly higher in both preoperative and postoperative values than in the off-pump group. Preoperative PLR and NLR values were significantly lower (p<0.05) in the off-pump group.
DISCUSSION AND CONCLUSION: MPV is an important marker in determining the postoperative mortality in patients with chronic renal failure who had cardiac surgery.
GİRİŞ ve AMAÇ: Yoğun bakımda mortaliteyi öngörmek için çeşitli hemogram parametreleri kullanılmaktadır. Nötrofil/lenfosit oranı ve Trombosit/lenfosit oranlarının, kardiyovasküler cerrahi geçiren hastalarda potansiyel olarak yararlı inflamasyon belirteçleri olduğu keşfedilmiştir. Bu çalışmada kalp cerrahisi operasyonu geçiren kronik böbrek yetmezliği hastalarında ortalama trombosit hacmi, trombosit/lenfosit oranı ve nötrofil/lenfosit oranı gibi yeni inflamatuar biyobelirteçlerin erken mortaliteye etkisi araştırıldı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Eylül 2016 - Eylül 2019 tarihleri arasında kliniğimizde preoperatif kronik böbrek yetmezliği olan ve pompa ile veya pompasız kalp ameliyatı geçiren tüm hastalar incelendi. Hastaların demografik verileri, ameliyat öncesi hemoglobin, trombosit/lenfosit, nötrofil/lenfosit ve Ortalama Trombosit Hacmi (MPV) ile ameliyat sonrası hemoglobin, trombosit/lenfosit, nötrofil/lenfosit ve MPV gözden geçirildi. Yoğun bakım takiplerinde pompalı ve pompasız ameliyatlarda bu konuda farklılık olup olmadığı ve 30 günlük cerrahi mortalitesi değerlendirildi.
BULGULAR: 87'si erkek, 51'i kadın olan 138 hastanın yaş ortalaması 61,7±10,3 yıl olup dağılımları 43-83 olarak belirlendi. Pompasız cerrahi uygulanan 78'i erkek, 47'si kadın hastanın yaş ortalaması 61,7±10,2 idi. Öte yandan yaş ortalaması 62±16 olan 9 erkek ve 4 kadın hastaya pompasız cerrahi uygulandı.
Ameliyat öncesi dönemde çalışmaya dahil edilen hastaların 74'ünde (%60) DM, 94'ünde (%76,4) hipertansiyon vardı. Hastaların ortalama hastanede kalış süresi 13,88±2,4 gün olarak bulundu. Otuz günlük cerrahi mortalite: 30 (%24,4); hastaların ameliyat öncesi ve sonrası trombosit/lenfosit, nötrofil/lenfosit değerleri anlamlı görünmedi. Pompasız grupta MPV'nin hem preoperatif hem de postoperatif değerlerde pompasız gruba göre anlamlı derecede yüksek olduğu görüldü. Pompasız grupta ameliyat öncesi PLR ve NLR değerleri anlamlı derecede düşüktü.
TARTIŞMA ve SONUÇ: MPV, kalp ameliyatı geçiren kronik böbrek yetmezliği hastalarında postoperatif mortalitenin belirlenmesinde önemli bir belirteçtir.