E-ISSN: 2822-6771
pdf
Volume : 16 Issue : 3 Year : 2024
Quick Search
Relationship of Semen Quality and Reproductive Hormones with Susceptibility to COVID-19 Infection []
. 2024; 16(3): 131-135 | DOI: 10.14744/cm.2024.74046

Relationship of Semen Quality and Reproductive Hormones with Susceptibility to COVID-19 Infection

Yaşar Pazır1, Hüseyin Koçan2, Haydar Güler2, Taha Burak Bulut3, Hüseyin Beşiroğlu4, Mustafa Kadıhasanoğlu4
1Department of Urology, Haseki Training and Research Hospital, İstanbul, Türkiye
2Department of Urology, University of Health Sciences, Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital, İstanbul, Türkiye
3Department of Urology, İstanbul Training and Research Hospital, İstanbul, Türkiye
4Department of Urology, İstanbul University-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Faculty of Medicine, İstanbul, Türkiye

INTRODUCTION: There is increasing evidence that semen quality reflects the overall health status of individuals and is a marker of future health. In addition, reproductive hormones have significant regulatory effects on the immune system and the function of inflammatory cells. In this study, it was aimed to investigate whether baseline semen quality and serum reproductive hormone levels are potential indicators of susceptibility to severe acute respiratory syndrome coronavirus 2 (SARS-CoV-2) infection.
METHODS: The medical records of a total of 1303 patients who underwent semen analysis and hormonal evaluation including total testosterone (T), follicle-stimulating hormone (FSH), luteinizing hormone (LH), and prolactin (PRL) for infertility or other medical reasons, were retrospectively analyzed. Among these patients, 316 were determined to have previously been exposed to SARS-CoV-2 infection.
RESULTS: There was no statistically significant difference in baseline hormone profiles (FSH, LH, PRL, and T) and semen parameters between patients exposed to SARS-CoV-2 infection and non-exposed patients.
DISCUSSION AND CONCLUSION: This study demonstrated that baseline semen quality and serum reproductive hormone levels (T, PRL, FSH, and LH) are not indicators of susceptibility to SARS-CoV-2 infection.

Keywords: COVID-19, hormone, SARS-CoV-2, semen quality, susceptibility

Semen Kalitesi ve Üreme Hormonlarının COVID-19 Enfeksiyonuna Duyarlılıkla İlişkisi

Yaşar Pazır1, Hüseyin Koçan2, Haydar Güler2, Taha Burak Bulut3, Hüseyin Beşiroğlu4, Mustafa Kadıhasanoğlu4
1Haseki Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Kliniği, İstanbul
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Kliniği, İstanbul
3İstanbul Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Üroloji Kliniği, İstanbul
4İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Semen kalitesinin bireylerin genel sağlık durumunu yansıttığı ve gelecekteki sağlığın bir göstergesi olduğuna dair giderek artan kanıtlar bulunmaktadır. Ayrıca üreme hormonlarının bağışıklık sistemi ve inflamatuar hücrelerin fonksiyonu üzerinde önemli düzenleyici etkileri vardır. Bu çalışmada, bazal semen kalitesi ve serum üreme hormonu düzeylerinin, şiddetli akut solunum yolu sendromu koronavirüsü 2 (SARS-CoV-2) enfeksiyonuna yatkınlığın potansiyel göstergeleri olup olmadığının araştırılması amaçlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: İnfertilite veya diğer tıbbi nedenlerle semen analizi ve total testosterone (T), folikül uyarıcı hormon (FSH), luteinize edici hormon (LH) ve prolaktin (PRL) dahil olmak üzere hormonal değerlendirme yapılan toplam 1303 hastanın tıbbi kayıtları retrospektif olarak incelendi. Bu hastalardan 316'sının daha önce SARS-CoV-2 enfeksiyonuna maruz kaldığı belirlendi.
BULGULAR: SARS-CoV-2 enfeksiyonuna maruz kalan ile maruz kalmayan hastalar arasında bazal hormon profili (FSH, LH, PRL ve T) ve semen parametreleri açısından istatistiksel olarak anlamlı fark yoktu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışma, bazal semen kalitesi ve serum üreme hormonu düzeylerinin (T, PRL, FSH ve LH) SARS-CoV-2 enfeksiyonuna yatkınlığın bir göstergesi olmadığını gösterdi.

Anahtar Kelimeler: COVID-19, hormon, SARS-CoV-2, semen kalitesi, duyarlılık

Yaşar Pazır, Hüseyin Koçan, Haydar Güler, Taha Burak Bulut, Hüseyin Beşiroğlu, Mustafa Kadıhasanoğlu. Relationship of Semen Quality and Reproductive Hormones with Susceptibility to COVID-19 Infection. . 2024; 16(3): 131-135

Corresponding Author: Mustafa Kadıhasanoğlu, Türkiye
Manuscript Language: English