INTRODUCTION: We aimed to investigate any associations between serum total testosterone (TT) levels and inflammation markers, carbohydrate-bone metabolic status, or other clinical/laboratory sleep variables in severe obstructive sleep apnea (OSA).
METHODS: Seventy-four men who underwent polysomnography tests at the sleep laboratory were included in the study. The patient group consisted of 44 people with severe OSA with Apnea Hypopnea Index (AHI) score ≥30, and the control group consisted of 30 people with AHI score <5. Cases in the severe OSA group were divided into two subgroups based on the Homeostasis Model Assessment of Insulin Resistance (HOMA-IR) median value and
evaluated statistically.
RESULTS: Compared to the control group (395±101), TT was significantly lower in severe OSA (321±108), p=0.004. In severe OSA, TT was associated with biochemical parameters such as C-reactive protein (CRP), fibrinogen, HOMA-IR, and many sleep variables such as AHI, oxygen desaturation index, rapid eye movement (REM)-AHI, and Non-REM-AHI (p<0.05). After adjusting for body mass index and age variation, according to multiple linear regression analysis, TT was significantly related to the AHI score (β=−0.415, p=0.006). Compared to the control group, in the severe OSA group with HOMA-IR≥3.54, TT was found lower (p=0.001), systemic inflammatory response index, CRP, fibrinogen, Hemoglobin A1c, liver enzymes, and parathormone were found higher (p<0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: TT was associated with OSA severity, inflammation status, insulin resistance, and hypoxia. An independent relation was found between the severity of OSA and TT. Since testosterone deficiency could have a negative impact on sleep quality, it is important to measure TT level in OSA.
GİRİŞ ve AMAÇ: Şiddetli Tıkayıcı Uyku Apnesinde (TUA) serum total testosteron düzeyleri ile inflamasyon belirteçleri, karbonhidrat-kemik metabolik durumu veya diğer klinik/laboratuvar uyku parametreleri arasındaki ilişkiyi araştırmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Uyku laboratuvarında polisomnografi testi yapılan 74 erkek çalışmaya dahil edildi. Hasta grubunu Apne Hipopne İndeksi (AHİ) skoru ≥30 olan ağır TUA tanılı 44 kişi, kontrol grubunu ise AHİ skoru <5 olan 30 kişi oluşturdu. Ağır TUA grubundaki olgular, Homeostasis Model Assessment of Insulin Resistance (HOMA-IR) medyan değeri esas alınarak iki alt gruba ayrıldı ve istatiksel olarak değerlendirildi.
BULGULAR: Kontrol grubuyla kıyaslandığında (395±101), ağır TUA'da (321±108) total testosteron anlamlı düşüktü (p=0,004). Ağır TUA’da, total testosterone ile C-reaktif protein (CRP), fibrinojen, HOMA-IR gibi biyokimya parametreleri arasında ve AHİ, oksijen desatürasyon indeksi, REM-dışı-AHİ, REM-AHİ gibi bazı uyku değişkenleri arasında ilişki gözlendi (p<0,05). Yaş ve vücut kitle indeksi değişkenleri için düzeltme yapıldıktan sonra çoklu lineer regresyon analizi, total testosteronun AHİ skoru ile anlamlı şekilde ilişkili olduğunu gösterdi (β=-0,415, p=0,006). Kontrol grubuyla kıyaslandığında, HOMA-IR≥3,54 olan ağır TUA grubunda total testosteron daha düşük (p=0,001), sistemik inflamatuar cevap indeksi, CRP, fibrinojen, Hemoglobin A1c, karaciğer enzimleri ve parathormon daha yüksek bulundu (p<0,05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Total testosteron, TUA şiddeti, inflamasyon durumu, insülin direnci ve hipoksi ile ilişkiliydi. TUA şiddeti ile total testosteron arasında bağımsız bir ilişki bulundu. Testosteron eksikliği uyku kalitesini olumsuz etkileyebileceğinden, total testosteron düzeyinin ölçülmesi önemlidir.