E-ISSN: 2822-6771
pdf
Volume : 16 Issue : 3 Year : 2024
Quick Search
The Effects of Music Therapy on Patients Undergoing Prostate Biopsy []
. 2024; 16(3): 157-161 | DOI: 10.14744/cm.2024.96158

The Effects of Music Therapy on Patients Undergoing Prostate Biopsy

Fatih Gevher1, Muzaffer Akçay1, Emin Cenan Coşkun1, Abdullah Ilktaç1, Yıldırım Özer1, Melike Karacabay2
1Department of Urology, Bezmialem Vakıf University Faculty of Medicine, İstanbul, Türkiye
2Department of Pediatrics, University of Health Sciences, Gaziosmanpaşa Training and Research Hospital, İstanbul, Türkiye

INTRODUCTION: Transrectal ultrasound (TRUS)-guided biopsy is widely implemented for diagnosing prostate cancer histologically. During this procedure pain and anxiety are common. Music has well-established psychological effects, including the induction and modification of moods and emotions. In this study, we investigated the effectiveness of music therapy on patients' anxiety and pain during prostate biopsy.
METHODS: A total of 88 individuals were randomly divided into two factions. In the music group, patients were allowed to listen to music of their preference, while the control group did not have any music intervention. The Hospital Anxiety and Depression Scale was utilized to measure patient anxiety and depression levels, while Visual Analog Pain Scale was employed to assess pain levels after biopsy.
RESULTS: The control group exhibited higher anxiety than the music group (17.70±2.67, 15.63±2.35, respectively) and the control group exhibited higher depression score than the music group (18.81±2.43, 15.84±2.4, respectively). Both depression and anxiety scores showed statistically significant differences (p<0.001 and p=0.02, respectively). The pain score of the music group indicated a substantial decline when compared to the control group (p<0.001). The mean pain score of the music group was 3.56±1.37 after biopsy procedure, however this value was 6.65±1.19 for the patients in the control group.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The findings of study indicate that listening to music during TRUS-guided biopsy effectively reduces both anxiety and pain levels experienced by individuals. Music is an effective and inexpensive method with no obvious side effects.

Keywords: Anxiety, biopsy, music, pain, prostate

Prostat Biyopsisi Yapılan Hastalarda Müzik Terapinin Etkileri

Fatih Gevher1, Muzaffer Akçay1, Emin Cenan Coşkun1, Abdullah Ilktaç1, Yıldırım Özer1, Melike Karacabay2
1Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi, Üroloji Anabilim Dalı, İstanbul
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi, Gaziosmanpaşa Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği, İstanbul

GİRİŞ ve AMAÇ: Transrektal ultrason (TRUS) rehberliğinde uygulanan prostat biyopsisi, prostat kanserinin histolojik olarak teşhisi için sıkça kullanılmaktadır. Bu prosedür esnasında ağrı ve anksiyete hastalar arasında yaygın olarak gözlenmektedir. Müziğin; ruh hallerinin ve duyguların uyarılması ve değiştirilmesi de dahil olmak üzere köklü psikolojik etkileri vardır. Bu çalışmada, müzik terapisinin prostat biyopsisi esnasında hastalarda oluşan anksiyete ve ağrı üzerindeki etkinliğini araştırdık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: TRUS biyopsi yapılacak 88 hasta rastgele olarak iki gruba ayrıldı. Müzik grubunda biyopsi esnasında hastalara tercih ettikleri müziği dinleme izni verilirken, kontrol grubunda herhangi bir müzik dinletisi yapılmadı. Hastane Anksiyete ve Depresyon Ölçeği (HADS), hasta kaygı ve depresyon düzeylerini ölçmek için kullanılırken, bir ağrı ölçeği olan Visual Analog Scale (VAS), biyopsi prosedüründen sonra ağrı düzeylerini değerlendirmek için kullanıldı.
BULGULAR: Kontrol grubu müzik grubuna kıyasla daha yüksek anksiyete skoru (sırasıyla 17,70 ± 2,67, 15,63 ± 2,35) ve yine kontrol grubu müzik grubuna kıyasla daha yüksek depresyon skoru sergiledi (sırasıyla 18,81 ± 2,43, 15,84 ± 2,4). Hem depresyon, hem de anksiyete skorları istatistiksel olarak anlamlı fark gösterdi (sırasıyla p<0,001 ve p=0,02). Müzik grubunun ağrı skorunda kontrol grubuna göre ciddi bir düşüş görüldü (p<0,001). Müzik grubunun biyopsi sonrası ortalama ağrı skoru 3,56±1,37 iken kontrol grubundaki hastalarda bu değer 6,65±1,19 olarak hesaplandı.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Çalışmamızın bulguları, TRUS rehberliğinde yapılan biyopsi sırasında müzik dinlemenin bireyler tarafından yaşanan hem kaygı hem de ağrı düzeylerini etkili bir şekilde azalttığını göstermektedir. Müzik, herhangi bir belirgin yan etkisi olmayan ve aynı zamanda da etkili ve ucuz bir yöntemdir.

Anahtar Kelimeler: Anksiyete, biyopsi, müzik, ağrı, prostat

Fatih Gevher, Muzaffer Akçay, Emin Cenan Coşkun, Abdullah Ilktaç, Yıldırım Özer, Melike Karacabay. The Effects of Music Therapy on Patients Undergoing Prostate Biopsy. . 2024; 16(3): 157-161

Corresponding Author: Emin Cenan Coşkun, Türkiye
Manuscript Language: English