INTRODUCTION: We aimed to evaluate clinical characteristics and comorbidities of children applied to child psychiatry department via medical board for special need report and to compare differences between diagnosis and their disability rates according to new regulations and old regulations.
METHODS: Between 1 March-1 September 2019, records of all children applied to Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital Medical Board and directed to child psychiatrists were analyzed restrospectively.
RESULTS: 1061 cases were evaluated. 347 of this cases were female (%32.7). The mean age was 8±4. The most common psychiatric diagnosis were learning disorder (%27) and mild delay in cognitive development (%18.2) respectively. Comorbidities were detected in 271 cases (%25.5). The most common comorbidity was from physical therapy and rehabilitation department. 526 cases already had a psychiatric diagnosis before application to our medical board, the most common diagnosis was mild delay in cognitive development (%29.6). According to new offical regulations, disability rates of autism spectrum disorder and moderate delay in cognitive development diagnosis were increased. Suggested special need domains were child and adolescent psychiatry (%41.1, n=436), cognitive development (%40.5, n=430) and language, speech, communication (%25.4, n=269) respectively. These 3 domains were examined by child psychiatrists. The rate of cases who did not take any diagnosis after clinical examinations were %7.78 (n=40).
DISCUSSION AND CONCLUSION: Examination of cognitive development by the child psychiatrists is critical as in all psychiatric disorders, when patients applied to medical board for special need reports are evaluated. Our study is important in terms of update and adjustment needs of new official regulations.
GİRİŞ ve AMAÇ: Bu çalışmada ÇÖZGER için hastanemize başvuran hastaların klinik özellikleri, eş tanılarının incelenmesi ve yeni değişen ÇÖZGER yönetmeliğine göre aldıkları tanı ve özür oranlarının, eski tanı ve özür oranlarıyla karşılaştırılması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 1 Mart-1 Eylül 2019 tarihleri arasında Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kuruluna başvurarak ÇÖZGER hekimince çocuk psikiyatrisine yönlendirilen tüm olgular retrospektif olarak incelenmiştir.
BULGULAR: Çalışmaya 1061 olgu alınmıştır. Bunların % 32.7’si (n=347) kız, %67.3’ü (n=714) erkektir. Yaş ortalaması 8 ± 4’tür. Çocuk psikiyatrisi biriminden en çok alınan tanı özgül öğrenme bozukluğu (ÖÖB) (%27) olarak saptanmış, onu hafif düzeyde bilişsel gelişmede gecikme (BGG) (%18.2) takip etmiştir. Ek tanı 271 olguda (%25.5) saptanmıştır. En sık fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümünden ek tanıya rastlanmıştır. Toplam 526 kişinin geçmiş sağlık kurulu raporunda çocuk psikiyatri bölümünden tanısı olduğu görülmüştür. En sık karşılaşılan eski tanı hafif düzeyde BGG (%29.6)’dir. Geçmiş raporlarında otizm spektrum bozukluğu ve orta düzeyde BGG tanısı alan hastaların yeni yönetmeliğe göre aldıkları tanılara karşılık gelen özür oranlarının yükseldiği görülmüştür. Tanı alan hastalara önerilen özel gereksinim alanları sırasıyla çocuk ve genç psikiyatrisi alanı %41.1 (n=436), bilişsel gelişim alanı %40.5 (n=430), dil-konuşma-iletişim gelişimi alanı %25.4 (n=269) olarak belirlenmiştir. 3 alan da çocuk psikiyatri birimince değerlendirilmiştir. Klinik değerlendirme ardından çocuk psikiyatrisi bölümünden tanı almayan olguların oranı %7.78 (n=40) olarak bulunmuştur.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Sağlık kuruluna özel gereksinimleri sebebiyle rapor almak için başvuran hastaların değerlendirmesinde tüm psikiyatrik bozukluklarda olduğu gibi bilişsel gelişim alanında da çocuk psikiyatristi tarafından yapılan değerlendirme kritik önem taşımaktadır. Çalışmamızın ÇÖZGER yönetmeliğinde yapılacak güncelleme ve düzeltme önerileri açısından önemli bir adım olacağını düşünüyoruz.