E-ISSN: 2822-6771
pdf
Volume : 16 Issue : 1 Year : 2024
Quick Search
The Assessment of the Knowledge, Attitude and Practices Regarding Brain Death of Nurses Working in Intensive Care Units in Turkey (A Survey Study) []
. 2020; 12(2): 100-107 | DOI: 10.5222/iksstd.2020.27147

The Assessment of the Knowledge, Attitude and Practices Regarding Brain Death of Nurses Working in Intensive Care Units in Turkey (A Survey Study)

Aydın Fırıncıoğlu1, Kerem Erkalp2, Mehmet Salih Sevdi2, Ayşin Selcan2
1Ministy of Health, Bitlis Tatvan State Hospital, Anesthesiology and Reanimation Department
2Health Sciences University, Istanbul Bagcilar Educational and Training Hospital

INTRODUCTION: Intensive care unit (ICU) nurses have an important role regarding brain death (BD) diagnosis and follow-up after this diagnosis and donor-related issues. The study aims to present the results of the assessment through survey on the knowledge, attitude and practices of ICU nurses about the BD in Turkey.
METHODS: Between 05.09.2015 and 05.12.2015, a survey was conducted to assess the knowledge, attitude and practices of ICU nurses regarding BD in Turkey. Survey data is obtained by respondents' filling the printed survey forms as well as collecting the electronic data forms. Survey data is assessed on the basis of frequency and percentage.
RESULTS: BD is defined as irreversible damage of the whole functions of brain, brainstem and cerebellum and this definition is known by 75.8% of the participant ICU nurses. The rate of witnessing patients with BD for ICU nurses is 31.05%. Rate of ICU nurses not participating apnea test before in the ICU is found to be 48.01%. 53.43% of the ICU nurses states that patients with BD are now death.
DISCUSSION AND CONCLUSION: The knowledge of ICU nurses about BD, donor care and organ donation are not sufficient and not up-to-date. It is necessary to educate ICU nurses with current information on the diagnosis of brain death and donor care. More efforts are needed to stimulate organ donation desires. Consciously work of the team working in ICU until the diagnosis of brain death, donor care and organ donation can benefit the increase in organ donation in our country.

Keywords: Brain death, nurse, critical care, knowledge

Türkiye’ de Yoğun Bakım Ünitelerinde Çalışan Hemşirelerin Beyin Ölümü Konusunda Bilgi, Tutum ve Uygulamalarının Değerlendirilmesi (Anket Çalışması)

Aydın Fırıncıoğlu1, Kerem Erkalp2, Mehmet Salih Sevdi2, Ayşin Selcan2
1Sağlık Bakanlığı, Bitlis Tatvan Devlet Hastanesi, Anesteziyoloji ve Reanimasyon Bölümü
2Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Istanbul Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi

GİRİŞ ve AMAÇ: Beyin ölümü tanısı, beyin ölümü tanısı konduktan sonraki takibi ve donör bakımında yoğun bakım hemşireleri (YBH) önemli yere sahiptir. Bu yazıda Türkiye’deki YBH’ nin, beyin ölümü konusundaki bilgi, tutum ve uygulamalarının anket yolu ile yapılan değerlendirilmesinin sonuçlarının sunulması amaçlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: 05.09.2015 – 05.12.2015 tarihleri arasında, Türkiye’deki YBH’lerinde beyin ölümü konusunda bilgi, tutum ve uygulamalarının değerlendirildiği bir anket uygulandı. Anket verileri, basılı anket formlarının dağıtılıp doldurulması ve web üzerinden elektronik veri formu toplanması ile elde edildi. Anket verileri frekans ve yüzdesel olarak değerlendirildi.
BULGULAR: Beyin ölümü; “beyin, beyin sapı ve beyincik fonksiyonlarının tamamının geri döndürülemez olarak hasar görmesine” denir, şeklindeki tanımlama %75,8 YBH tarafından doğru olarak bilinmiştir. YBH’nin mesleki hayatta beyin ölümü tanısı almış hasta ile hiç karşılaşmama oranı % 31,05 bulundu. Yoğun bakım ünitesinde daha önce apne testine katılmayan YBH oranı ise % 48,01 olarak tespit edilmiştir. Beyin ölümü tanısı almış hastanın artık ölü olduğunu YBH’ nin %53,43’ ü belirtmiştir.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Yoğun bakım hemşirelerinin beyin ölümü, donör bakımı ve organ bağışı konusundaki bilgileri yeterli ve güncel değildir. Yoğun bakım hemşirelerini beyin ölümü tanısı ile donör bakımı konusunda güncel bilgilerle eğitmek gerekmektedir. Organ bağışı arzularını teşvik etmek için daha fazla çaba gereklidir. Yoğun bakım ünitelerinde görev yapan ekibin beyin ölümü tanısı, dönor bakımı ve organ bağışına kadar geçen süredeki ortak ve bilinçli çalışması ülkemizdeki organ donasyonundaki artışında yarar sağlayabilir.

Anahtar Kelimeler: Beyin ölümü, hemşire, yoğun bakım, bilgi

Aydın Fırıncıoğlu, Kerem Erkalp, Mehmet Salih Sevdi, Ayşin Selcan. The Assessment of the Knowledge, Attitude and Practices Regarding Brain Death of Nurses Working in Intensive Care Units in Turkey (A Survey Study). . 2020; 12(2): 100-107

Corresponding Author: Kerem Erkalp, Türkiye
Manuscript Language: Turkish