E-ISSN: 2822-6771
pdf
Volume : 16 Issue : 1 Year : 2024
Quick Search
The Effect of Single-Layer or Double-Layer Closure of the Uterine Incision at Cesarean Section on Uterine Scar Formation []
. 2018; 10(1): 25-31 | DOI: 10.5222/iksst.2018.029

The Effect of Single-Layer or Double-Layer Closure of the Uterine Incision at Cesarean Section on Uterine Scar Formation

Firdevs Şekerci Baran1, Muhittin Eftal Avcı1, Ahmet Yiğit Çakıroğlu2, Aydın Çorakçı2
1Nenehatun Maternity Hospital, Department of Obstetrics and Gynecology, Erzurum
2Kocaeli University, Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology

INTRODUCTION: We aimed to compare scar thickness as measured with TVUSG at 48th hours and 6th months in single and double layer suture techniques and intended to enlighten the complications such as uterine rupture, cesarean scar pregnancy, placental abnormalities, infertility and postmenstrual drip style bleeding in further pregnancies.
METHODS: Our patients aredivided into 2 groups as Group 1 (n = 27) who received single-layer suture and Group 2 (n = 46) who received double-layer suture. The characteristics of the patients were investigated in four main groups. Mean follow-up was taken as 180 days.
RESULTS: In both groups; age, gravidity, parity, abortion, education, BMI, mean duration of sun exposure were similar. In patients such variables like smoking, anemia, iron and multivitamin supplements, the presence of vitamin D levels and pregnancy-existing illnesses were not found to effect the 6-month scar thickness (p>0.05). In Group 2, the thickness of the scar was 7.5 ± 2.2 at 48th hours, and 6.9 ± 2,0 at 6th months. In group 1, concurrent measures were 5,4±1,5 and 8,1±1,5 respectively (p<0.05).
DISCUSSION AND CONCLUSION: As a result this study shows that cesarean scar thickness can vary according to the surgical technique. In Group 2 we confirmed that 6th months scar thickness is thinner as measured with TVUSG. Further studies are needed to understand scar thickness is affected by what level of maternal and fetal reasons. Constant follow-ups should have benefits for complications in double layer sutured group which has thinner scar thickness at 6th month for further pregnancies.

Keywords: cesarean, scar, single layer suture, double layer suture

Sezaryende Tek ve ya Çift Kat Kapatma Tekniklerinin Uterin Skar Oluşumuna Etkisi

Firdevs Şekerci Baran1, Muhittin Eftal Avcı1, Ahmet Yiğit Çakıroğlu2, Aydın Çorakçı2
1Nenehatun Kadın Doğum Hastanesi, Erzurum
2Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı, Kocaeli

GİRİŞ ve AMAÇ: Sezaryen kesi yerine uygulanan tek ve çift katmanlı sütür teknikleri sonrası postpartum 48.saat ve 6. ayda skar kalınlıklarının karşılaştırılması ve sonraki gebeliklerde uterus rüptürü, skar yeri gebeliği, plasenta anomalileri, infertilite, postmenstrual damlama tarzı kanama gibi oluşacak komplikasyonlara ışık tutması amaçlanmıştır.


YÖNTEM ve GEREÇLER: Hastalarımız Grup 1 (n=27) tek katmanlı ve Grup 2 (n=46) çift katmanlı sütür atılanlar olarak 2 gruba ayrılmıştır. Hastaların özellikleri 4 ana grupta (sosyodemografik, antepartum, intrapartum ve postpartum 48 saat-6.ay olarak) incelenmiştir. Postpartum dönemde 48. saat ve 6. ayda yapılan transvajinal ultrason bulguları dikkate alınmıştır. 2. günde USG’de dikkat edilen parametreler; skar kalınlığı ve skar boyu, myometrial kalınlık, skar ekojenitesi, vaskülarizasyonu ve devamlılığıdır. 180.günde ise skar kalınlığı, skar boyu, myometrial kalınlık, skar ekojenitesi, vaskülarizasyonu, devamlılığı, servikal uzunluk, uterus boyutu, niş varlığı, sağ ve sol uterin arter PI değerleridir. Ayrıca postpartum dönemde demir takviyesinin olup olmadığı, steroid ve NSAİİ ve multivitamin kullanımı sorgulanmıştır.
BULGULAR: Her iki gruptaki yaş, gravida, parite, abortus, eğitim durumu, BMI, güneşe maruziyet süresi benzer bulunmuştur. Sigara kullanımı, anemi varlığı, demir ve multivitamin takviyesinin, D vitamini düzeyi, gebelikte var olan hastalıklar gibi çeşitli değişkenlerin 6. ay skar kalınlığına etkisi olmadığı gözlenmiştir (p>0,05)(Şekil 2). Grup 2’de skar kalınlığını 48. saatte 7,5±2,2 olarak, 6. ayda ise 6,9±2,0 olarak ölçtük. Grup 1’de eş zamanlarda sırasıyla 5,4±1,5 ve 8,1±1,5 olarak ölçtük (p<0,05).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Bu çalışma, sezaryen sonrası skar kalınlığının cerrahi tekniklere göre değişebileceğini göstermektedir. Alt uterin sezaryen kesi yerine atılan çift kat sütür tekniğinde en doğru kontrol zamanı olarak doğrulanan ve transvajinal ultrason ile yapılan 6.ay skar kalınlığının daha ince olduğu bu çalışmada doğrulanmıştır.

Anahtar Kelimeler: sezaryen, skar, tek kat sütür, çift kat sütür

Firdevs Şekerci Baran, Muhittin Eftal Avcı, Ahmet Yiğit Çakıroğlu, Aydın Çorakçı. The Effect of Single-Layer or Double-Layer Closure of the Uterine Incision at Cesarean Section on Uterine Scar Formation. . 2018; 10(1): 25-31

Corresponding Author: Muhittin Eftal Avcı, Türkiye
Manuscript Language: Turkish