E-ISSN: 2822-6771
pdf
Volume : 16 Issue : 1 Year : 2024
Quick Search
Susceptibility Patterns of Community-acquired and Hospital-acquired Staphylococcus aureus Strains Against Various Antimicrobials []
. 2020; 12(2): 188-193 | DOI: 10.5222/iksstd.2020.64326

Susceptibility Patterns of Community-acquired and Hospital-acquired Staphylococcus aureus Strains Against Various Antimicrobials

Kamuran Şanlı
SBU Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital Microbiology Department

INTRODUCTION: Staphylococcus infections are important in terms of mortality and morbidity and that are encountered more and and more in the society and in hospitals. Their leading place among nosocomial infections spreading of resistance against methicillie are causing serious problems in treatments.
METHODS: Two hundered and ten strains of Staphylococcus aureus were included in this study isolated from various clinic specimens
Resistance of all these strains to various antimicrobials were examined with agar disc diffusion method ccording to NCCLS. In this determining the sensitivities of Staphyococci with society and hospital origin.

RESULTS: Resistance against vancomycin and theicoplanin was not observed at all any of the strains isolated. Resistance of low level was found for MRSA and MSSA against fucidic acid with 8.2% and 1.9% respectively and againts TMP/SXT with 16.5% and 6.9 %respectively. In our study, we found resistance of 100% against penicillin, 83.4% against gentamycin, 82.5% against ciprofloxacin, 75.2%agints levofloxacin, 72.4%against clindamycin, 71.5% against erythromycin and 61.4% against rifampicin in MRSA strainst. We found resistance of 65.3% against penicillin, 21.7% gentamicin and ciprofloxacin, 19.8% against rifampicin, 11.8% against levofloxacin and clindamycin, in MSSA strains. Mupirocine used in the eradication of hospital acquired MRSA has maintained its importance with a resistance of 3.6% resistance in MRSA strains, and zero resistance against MSSA strains.
DISCUSSION AND CONCLUSION: : It was found Vancomycin or teicoplanin resistance was not found in MRSA and MSSA. While ciprofloxacin, levofloxacin, clindamycin, gentamicin resistance increased for both MRSA and MRSA,The prevalence and antimicrobial resistance profile of MRSA and MSSA should be closely monitored.

Keywords: MRSA, MSSA, Staphylococcus aureus

Hastane Kökenli ve Toplum Kaynaklı Staphylococcus aureus Suşlarının Çeşitli Antimikrobiyallere Duyarlılıkları

Kamuran Şanlı
SBÜ Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi Mikrobiyoloji Kliniği

GİRİŞ ve AMAÇ: Stafilokok infeksiyonları toplumda ve hastanelerde gittikçe artan sıklıkta karşımıza çıkan, mortalite ve morbitide açısından önem taşıyan infeksiyonlardandır. Özellikle nozokomiyal infeksiyonları arasında ilk sıralarda yer almaları ve hastanelerde metisilin direncinin yaygınlaşması tedavide ciddi zorluklara neden olmaktadır.
Bu çalışmada hastane ve toplum kaynaklı stafilokokların duyarlılıkları saptanarak hastanemizdeki tedavi şemalarına katkıda bulunmayı amaçlandı.

YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmaya çeşitli kliniklerden gelen örneklerden izole edilen 210 adet Stafilococcus aureus suşu dahil edildi.
Tüm suşların çeşitli antimikrobiyallere duyarlılıkları agar disk difüzyon yöntemi ile araştırıldı. Antimikrobiyal duyarlılıkları NCCLS standartlarına uygun olarak göre yorumlandı.

BULGULAR: Tüm suşlarda vankomisin ve teikoplanine hiç direnç gözlenmedi. MRSA Ve MSSA suşlarında sırayla fusidik asit için %8.2-%1.9, TMP/SMX için %6.9 ile düşük direnç tespit edildi.
Çalışmamız MRSA suşlarında ise penisili ne %100, gentamisine %83.4, siprofloksasine %82.5, levofloksasine %75.2, klindamisine %72.4, eritromisine %71.5, ridampisine %61.4 oranında direnç tespit edildi. Bu grupraki antimikrobiyallere MSSA suşlarında penisiline %65.3, gentamisine ve siprofloksasine %21.7,eritromisine %19.8, rifampisine %16.8, levofloksasine ve klindamisine %11.8 oranında direnç tespit edildi. Hastane kaynaklı MRSA eradikasyonunda kullanılan muporisin, MRSA suşlarında %3.6 direnç göstermesi, MSSA suşlarında hiç direnç göstermemesiyle önemini korumaktadır.


TARTIŞMA ve SONUÇ: Metisiline dirençli Staphylococcus aureus ve Metisiline duyarlı Staphylococcus aureus suşlarında vankomisin veya teikoplanin direncine rastlanmamıştır. Toplum kaynaklı MRSA ve hastane kaynaklı MRSA’nın siprofloksasin, levofloksasin, klindamisin, gentamisin direnci artmıştır. MRSA ve MSSA’nın prevalansı ve antimikrobiyal direnç profili daha yakından izlenmelidir

Anahtar Kelimeler: MRSA, MSSA, Stafilococcus aureus

Kamuran Şanlı. Susceptibility Patterns of Community-acquired and Hospital-acquired Staphylococcus aureus Strains Against Various Antimicrobials. . 2020; 12(2): 188-193

Corresponding Author: Kamuran Şanlı, Türkiye
Manuscript Language: Turkish