E-ISSN: 2822-6771
pdf
Volume : 16 Issue : 1 Year : 2024
Quick Search
Potential Biomarkers in the Diagnosis of Hemophagocytic Syndrome in COVID-19 Patients []
. 2022; 14(1): 43-51 | DOI: 10.14744/iksstd.2021.78095

Potential Biomarkers in the Diagnosis of Hemophagocytic Syndrome in COVID-19 Patients

Barış Boral1, Erdinç Gülümsek2, Hilmi Erdem Sümbül2, Bilge Sümbül3, Akkan Avcı4
1Department of Immunology, University of Health Sciences, Adana Health Practice and Research Center, Adana, Turkey
2Department of Internal Medicine, University of Health Sciences, Adana Health Practice and Research Center, Adana, Turkey
3Department of Medical Microbiology, Bezmialem Vakif University Faculty of Medicine, Istanbul, Turkey
4Department of Emergency Medicine, University of Health Sciences, Adana Health Practice and Research Center, Adana, Turkey

INTRODUCTION: Hemofagositik Sendrom (HPS), bir COVID-19 hastasının sergileyebileceği çok ciddi immünolojik komplikasyonlardan biridir. HPS, her ikisi de ölümcül olabilen sitokin fırtınası sendromuna ve akut solunum sıkıntısı sendromuna neden olabilir. Bu çalışmanın amacı, COVID-19 hastalarında HPS'nin neden oldu-ğu immünolojik farklılıkları erken dönemde belirleyerek immünolojik komplikasyonların uygun tedavisinin sağlanabilmesidir.
METHODS: Bu çalışma prospektif araştırma olarak planlandı. Başlangıçta COVID-19 nedeniyle hastaneye yatırılan HPS'si olmayan 30 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastalar daha sonra HPS olup olmamasına göre iki gruba ayrıldı. Her iki grup, başvuru sırasındaki CD alt gruplari, NK ve HLA parametreler açısından incelendi.
RESULTS: HFS- ve HFS+ hasta gruplarının yaş ortalaması ve cinsiyet dağılımları açısından aralarında istatistiksel olarak anlamlı değildi. AST, LDH, albümin, CD3 (%), CD19 (%) ve CD21 (MFI - ortalama floresan yoğunluğu) belirteçlerinde istatistiksel olarak anlamlı sonuçlar elde edildi. CD21 ile yapılan tek değişkenli istatistiksel analizde yaş, lenfosit sayısı, CD3 ve CD19 değerleri ile korelasyonlar bulundu. İlişkili olduğu tespit edilen bu 4 parametre ile yapılan lineer regresyon analizinde yaş ile negatif bir ilişki doğrulandı. NK hücreleri ve NK hücre alt grupları (CD56bright/CD16-, CD56dim/CD16+) incelendiğinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmadı.
DISCUSSION AND CONCLUSION: CD3, CD19 ve CD21 gibi rutin laboratuvarlarda daha sık kullanılan belirteçler, COVID-19'lu HPS hastalarının erken tanısında ve tedavisinin yönetiminde faydalı olabilir.

Keywords: CD3, CD19, CD21, COVID-19, hemophagocytic syndrome, peripheral lymphocyte subsets

COVID-19 hastalarında Hemofagositik Sendrom Tanısında Potansiyel Biyobelirteçler

Barış Boral1, Erdinç Gülümsek2, Hilmi Erdem Sümbül2, Bilge Sümbül3, Akkan Avcı4
1İmmünoloji Anabilim Dalı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Adana Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Adana, Türkiye
2İç Hastalıkları Anabilim Dalı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Adana Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Adana, Türkiye
3Bezmialem Vakıf Üniversitesi Tıp Fakültesi, Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
4Acil Tıp Anabilim Dalı, Sağlık Bilimleri Üniversitesi, Adana Sağlık Uygulama ve Araştırma Merkezi, Adana, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Hemophagocytic syndrome (HPS) is one of the very severe immunologic complications a COVID-19 patient may exhibit. HPS can cause cytokine storm syndrome and acute respiratory distress syndrome both of which can be fatal. The aim of this study was to determine the immunologic differences caused by HPS in COVID-19 patients early on so that appropriate treatment of immunologic complications can be provided.
YÖNTEM ve GEREÇLER: This study was a planned prospective study. Thirty patients who initially did not have HPS hospitalized for COVID-19 were included in the study. These patients were later separated into two groups based on having HPS or not. Both groups were examined according to CD subgroups, NK, and HLA parameters at the time of admission.
BULGULAR: The mean age and gender distribution of the HFS– and HFS+ patient groups were not statistically significant between them. Statistically significant results were obtained in the markers AST, LDH, albumin, CD3 (%), CD19 (%), and CD21 MFI (mean fluorescence intensity). In the univariate statistical analysis performed with CD21, correlations were found with age, lymphocyte count, CD3, and CD19 values. In linear regression analysis performed with these four parameters, which were found to be correlated, a negative relationship with age was confirmed. When the NK cells and NK cell subgroups (CD56bright/CD16–, CD56dim/CD16+) were examined, no statistically significant difference was found between the groups.
TARTIŞMA ve SONUÇ: More frequently used laboratory markers such as CD3, CD19, and CD21 may be beneficial in the early diagnosis and management of treatment for HPS patients with COVID-19.

Anahtar Kelimeler: CD3, CD19, CD21, COVID-19, hemofagositik sendrom, periferik lenfosit alt grupları

Barış Boral, Erdinç Gülümsek, Hilmi Erdem Sümbül, Bilge Sümbül, Akkan Avcı. Potential Biomarkers in the Diagnosis of Hemophagocytic Syndrome in COVID-19 Patients. . 2022; 14(1): 43-51

Corresponding Author: Akkan Avcı, Türkiye
Manuscript Language: English