INTRODUCTION: The Coronavirus disease-2019 (COVID-19) pandemic caused serious limitations on people’s lives worldwide. The current study aims to determine the physical activity (PA) levels and sedentary behavior levels in the Turkish population during the COVID-19 lockdown.
METHODS: This is a multi-centered cross-sectional survey study conducted through online channels (e-mail and WhatsApp) during the COVID-19 lockdown in Turkey. The participants were asked about the PA levels and time spent sitting (sedentary behavior levels) using the short form of the International PA Questionnaire (IPAQ-SF).
RESULTS: Five hundred and fourteen participants were included in the study. During the pandemic, 327 (63.6%) participants had low, 168 (33%) had moderate, and 19 (4%) had high activity levels, according to the IPAQ-SF. There was a significant difference between the need to exercise and PA levels (p < 0.001). Three hundred and twelve (60.7%) participants spent more than five hours a day sitting. There was a significant correlation between age, gender, and occupation with sedentary behavior levels (p = 0.001, p < 0.001, and p = 0.002, respectively).
DISCUSSION AND CONCLUSION: The Turkish population had low PA levels and a high sedentary lifestyle during the lockdown. It may be necessary to plan new exercise programs or activities to protect public health.
GİRİŞ ve AMAÇ: Koronavirüs hastalığı-2019 (COVID-19) pandemisi dünya çapında tüm insanların hayatında önemli düzeyde kısıtlamalara neden olmuştur. Bu çalışmada,Türk toplumunun COVID-19 karantinası sırasında fiziksel aktivite (FA) ve sedanter davranış düzeylerinin saptanması amaçlanmıştır.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışma, COVID-19 karantinası döneminde Türkiye’de internet kanalları (e-mail ve WhatsApp uygulamaları) kullanılarak yapılan çok merkezli, kesitsel bir anket çalışmasıdır. Katılımcılara pandemi döneminde gün içindeki FA düzeyleri ve oturarak geçirdikleri süre (sedanter davranış düzeyi) Uluslararası FA Anketi- Kısa Formu (UFAA-KF) kullanılarak sorulmuştur.
BULGULAR: Çalışmaya beş yüz on dört katılımcı dahil edilmiştir. Pandemi sürecinde, UFAA-KF ile değerlendirilen 327 (%63,6) katılımcı düşük, 168 (%33) kişi orta ve 19 kişi (%4) ise yüksek aktivite düzeyinde olarak değerlendirildi. Katılımcıların egzersiz ihtiyacı ile FA düzeyleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p<0,001). Üç yüz on iki (%60,7) katılımcı günde beş saatten fazla süreyi oturarak geçirdiğini belirtti. Yaş, cinsiyet ve meslek ile sedanter davranış düzeyi arasında anlamlı bir korelasyon olduğu görüldü (sırasıyla, p = 0,001, p < 0,001 and p = 0,002).
TARTIŞMA ve SONUÇ: Türk toplumunun COVID-19 karantinası süresince düşük FA ve yüksek sedanter davranış düzeyine sahip olduğu saptanmıştır. Yeni egzersiz programlarının ve aktivitelerin planlanması toplum sağlığının korunması açısından önemlidir.