INTRODUCTION: Our study aimed to investigate the survival rates and factors affecting mortality in Gram-negative infections treated with intravenous (IV) fosfomycin.
METHODS: Patients with microbiologically proven infections in our hospital’s intensive care unit (ICU) and who were treated with IV fosfomycin between 2019 and 2021 were included in our study. Demographic characteristics of the patients and initiation of treatment sequential organ failure assessment (SOFA) score, indications for fosfomycin usage, microbiological and clinical response to treatment, and outcome status of the patients were screened.
RESULTS: Of the 96 patients included in the study, 58% (n=56) were male. The survival rate of the patients who received fosfomycin treatment was 27% (n=26). There was no statistically significant difference between the patient’s age, gender, and comorbidities according to the outcome. The disease in which fosfomycin treatment was used the most was pneumonia (87%), and the most treated bacteria were Klebsiella pneumoniae (84%). No statistically significant correlation was found between the outcome status of the patients and the site of infection. However, there was a statistically significant relationship regarding initiation of the treatment SOFA score, type of concomitant antibiotic, clinical response after 72 h, microbiological response at the end of treatment, development of acute renal failure, and development of thrombocytopenia.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Care should be taken when administering combined treatments with fosfomycin to patients followed in the ICU and infected with multi-drug resistant Gram-negative infections. Treatment options are limited in this patient group, which has high mortality rates despite treatment. Our study investigated the parameters that can be used to predict treatment response to fosfomycin. It was thought that it would be beneficial to start the treatment according to these parameters when treating this patient group.
GİRİŞ ve AMAÇ: Çalışmamızda intravenöz fosfomisin ile tedavi edilen Gram negatif enfeksiyonlarda sağ kalım oranlarını ve mortaliteye etki eden faktörleri araştırmayı amaçladık.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Çalışmamıza 2019-2021 tarihleri arasında hastanemiz yoğun bakım ünitesinde (YBÜ) mikrobiyolojik olarak kanıtlanmış enfeksiyonu olup, intravenöz fosfomisin tedavisi uygulanan hastalar dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri ve tedavi başlangıcı Sıralı Organ Yetmezliği Değerlendirmesi (SOFA) skoru, fosfomisin kullanım endikasyonları, tedavinin mikrobiyolojik ve klinik yanıtı, hastaların sonlanım durumu tarandı.
BULGULAR: Çalışmaya dahil edilen 96 hastanın %58’i (n=56) erkekti. Fosfomisin tedavisi alan hastaların sağ kalım oranı %27 (n=26) idi. Sonlanım durumuna göre hastaların yaşları, cinsiyetleri ve ek hastalıkları arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir farklılık görülmedi. En çok fosfomisin tedavisi kullanılan hastalık pnömoni (%87) ve en çok tedavi edilen bakteri ise K. pneumoniae (%84) idi. Hastaların sonlanım durumları ile enfeksiyon bölgesi arasında istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki saptanmamasına rağmen, tedavi başlangıcı SOFA skoru, birlikte kullanılan antibiyotik türü, 72 saat sonra klinik yanıt, tedavi sonu mikrobiyolojik yanıt, akut böbrek yetmezliği (ABY) gelişimi ve trombositopeni gelişimi bakımından istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişki mevcuttu.
TARTIŞMA ve SONUÇ: YBÜ’nde takip edilen ve MDR Gram negatif enfeksiyonlar ile enfekte hastalara fosfomisin ile kombine tedaviler uygulanırken dikkatli olunmalıdır. Tedaviye rağmen mortalite oranları yüksek olan bu hasta grubunda tedavi seçenekleri sınırlıdır. Çalışmamızda fosfomisinin tedavi yanıtını öngörmede kullanılabilecek parametreler araştırılmıştır. Bu hasta grubu tedavi edilirken bu parametrelere göre tedaviye başlanmasının faydalı olacağı düşünülmüştür.