E-ISSN: 2822-6771
pdf
Volume : 16 Issue : 1 Year : 2024
Quick Search
Konjenital Hipotiroidizm Tedavisinde İzlemin Önemi []
. 2010; 2(1): 40-42

Konjenital Hipotiroidizm Tedavisinde İzlemin Önemi

Tolga Özgen, Nevzat Çizmeci, Erdal Adal, Hasan Önal, Sevil Sarıkaya
Bakirkoy Woman And Child Education And Research Hospital Pediatric Endocrinology Clinic

OBJECTIVE: Newborn screening for congenital hypothyroidism (CH) and early substitution treatment has eliminated mental retardation in children with CH. Although endocrinological guidelines consider high initial levothyroxine dose, there are some groups who prefer low dose initial therapy because of the iatrogenic hyperthyroidism risk of high dose initial therapy.
METHODS: In this study medical records of 40 children with CH were evaluated. Relation between levothyroxine doses and the frequency of iatrogenic hyperthyroidism were investigated.
RESULTS: The patients are diagnosed as CH at the mean age of 22,7±8,8 day old and they are treated at a dose of 11,11±3,07 mcg/kg/day. Iatrogenic hyperthyroidism was detected in nine patients and 8/9 of these patients were treated with high initial dose levothyroxine therapy. In conclusion newborns who have not severe hypothyroidism may be treated by low initial dose. This dose will be enough to obtain normal thyroid functions tests quickly. But newborn with severe hypothyroidism must be treated with high dose levothyroxine therapy to prevent neuromotor retardation.
CONCLUSION: It is very important that all newborns treated with levothyroxine must be follow-up frequently to achieve normal thyroid function tests and to prevent iatrogenic hyperthyroidism.

Keywords: congenital hypothyroidism, levothyroxine dose

Konjenital Hipotiroidizm Tedavisinde İzlemin Önemi

Tolga Özgen, Nevzat Çizmeci, Erdal Adal, Hasan Önal, Sevil Sarıkaya
Sb Bakırköy Kadın Ve Çocuk Hast. Eğitim Ve Araşt. Hastanesi Çocuk Endokrinoloji Kliniği

AMAÇ: Konjenital hipotiroidizm tarama programları sayesinde erken tanınabilen ve tedavi edilebilen bir hastalıktır. Tedavi dozu ile ilgili rehberlerde yüksek doz önerileri yer alsa da bu tedavinin hipertiroidizm riski yarattığı için bu doza temkinli yaklaşan gruplarda vardır.
YÖNTEMLER: Çalışmamızda hastanemize başvuran 40 konjenital hipotiroidizm tanısı almış hastanın dosyaları retrospektif olarak incelenmiş aldıkları ilaç dozları, tedavi sonrası hipertiroidizm görülme oranları araştırılmıştır.
BULGULAR: Hastaların ortalama tedavi başlangıç yaşının 22.7±8.8 gün, ortalama tedavi dozunun 11,11±3,07 mcg/kg/gün olduğu, 9 hastada hipertiroidizm laboratuvar ya da klinik bulgusu geliştiği gözlendi. Hipertiroidizm görülen hastaların sekizi yüksek doz levotiroksin tedavisi alıyordu. Sonuç olarak, hafif hipotiroidizm vakalarında düşük doz levotiroksin (6-9 mcg/kg/gün) ile kısa sürede ötiroid durum sağlanabildiğinden hipertiroidizm riski nedeni ile yüksek doz yerine düşük dozlarda L-tiroksin tedavisi yeterli olmaktadır. Ancak, ağır hipotiroidizmli hastalar normal bir nörolojik gelişim için yüksek doz (10-15 mcg/kg/gün) L-tiroksin ile tedavi edilmelidirler.
SONUÇ: Ağır hipotiroidizm olsa bile yüksek doz tedavi ile iyatrojenik hipertiroidizm riski vardır. Her iki durumda da ister hafif ister ağır hipotiroidizm olsun, hastaların tedavilerini uygun dozda almasını sağlamak için çok yakın izlem gerekmektedir.

Anahtar Kelimeler: konjenital hipotiroidizm, levotiroksin dozu

Tolga Özgen, Nevzat Çizmeci, Erdal Adal, Hasan Önal, Sevil Sarıkaya. Konjenital Hipotiroidizm Tedavisinde İzlemin Önemi. . 2010; 2(1): 40-42

Corresponding Author: Tolga Özgen
Manuscript Language: Turkish