INTRODUCTION: To determine the frequency of dysplastic lesions in Endocervicalcurettage(ECC) specimens of women with ASC-US (Atypical Squamous Cells of Undetermined Significance ) and to evaluate possible factors associated with high-grade dysplasia in these ECC specimens.
METHODS: The patients who had ASC-US result in Pap smear between January 2017 and June 2019 and who underwent ECC during colposcopic examination were retrospectively analyzed. Demographic data and pathology results of the patients were evaluated. Histopathological data were categorized into two categories as less than CIN 2 (cervicitis, atrophy, cervical polyp, metaplasia and CIN 1) and CIN2 + (CIN 2/3 / CIS (carcinoma in sutu) and invasive / microinvasive cancer) lesions. Risk ratios were calculated to evaluate CIN 2+ risk factors.
RESULTS: A total of 901 patients were included in the study. CIN 2+ lesions were detected in 7.4% of patients with inadequate colposcopic examination. There was a statistically significant difference in endocervical canal dysplasia between the patients with and without sufficient coloscopic examination (p = 0.005). There was a statistically significant difference in the presence of CIN 2+ lesion in the endocervix of patients with CIN2 + cervical biopsy (p=0.001). In patients with inadequate colposcopy and positive cervical biopsy, the risk of CIN 2+ in the endocervical canal was 24 and 139 times higher, respectively.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Women with ASC-US cytology in Pap smear have a low incidence of high-grade CIN in the endocervical canal. High-grade ectocervical dysplasia and insufficient colposcopy can be used as predictors of high-grade dysplasia in the endocervical canal and ECC may be acceptable in these patients.
GİRİŞ ve AMAÇ: Pap smeari ASC-US (Önemi Belirsiz Atipik Skuamöz Hücreli) olan kadınların endoservikal küretaj (ECC) örneklerinde displastik lezyon sıklığını belirlemek ve bu ECC örneklerinde yüksek gradeli displazi ile ilişkili muhtemel faktörleri değerlendirmektir.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Ocak 2017 - haziran 2019 tarihleri arasında Pap smear sonucu ASC-US olan ve kolposkopik muayene sırasında ECC yapılan hastalar retrospektif olarak incelendi.Hastaların demografik verileri ve patoloji sonuçları değerlendirildi.Histopatolojik veriler, CIN ( servikal intraepitelyal neoplazi) 2'den daha az (servisit, atrofi, servikal polip, metaplazi ve CIN 1) ve CIN2+ (CIN 2/3/CIS(karinoma insutu) ve invaziv/mikroinvaziv kanser) lezyonlar olmak üzere 2 kategoride sınıflandırıldı.CIN 2+ risk faktörlerini değerlendirmek için risk oranları hesaplandı.
BULGULAR: Toplam 901 hasta çalışmaya dahil edildi. Yetersiz kolposkopik muayenesi olan hastaların %7.4’sinde CIN 2+ lezyon tespit edildi. Koloskopik muayenesi yeterli olan ve olmayan hastalar arasında endoservikal kanal displazisi açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (p = 0.005). Bunun yanında servikal biyopsi sonucu CIN2+ olan hastaların endoserviksinde CIN 2+ lezyon olma olasılığı diğer grupla kıyaslandığında istatistiksel olarak fark bulundu (p = 0.001).Yetersiz kolposkopi ve servikal biyopsisi CIN 2+ olan hastalarda endoservikal kanalda CIN 2+ görülme riski sırasıyla 24 ve 139 kat yüksekti.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Pap smearde ASC-US sitolojisi olan kadınların endoservikal kanallarında yüksek dereceli CIN sıklığı düşüktür. Endoservikal kanalda yüksek dereceli displazinin öngörücüsü olarak yüksek dereceli ektoservikaldisplazi ve yetersiz kolposkopi kullanılabilir ve bu hastalarda ECC yapılması uygun olabilir.