E-ISSN: 2822-6771
Volume : 14 Issue : 1 Year : 2024
Quick Search
Formerly İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi Is Hook Plate an Ideal Method in the Treatment of Traumatic Type 3 Acromioclavicular Joint Dislocation? []
. 2022; 14(1): 91-96 | DOI: 10.14744/iksstd.2021.95866

Is Hook Plate an Ideal Method in the Treatment of Traumatic Type 3 Acromioclavicular Joint Dislocation?

Bülent Kılıç, Erdal Eren
Health Sciences University, Istanbul Kanuni Sultan Süleyman Training and Research Hospital, Orthopedics and Traumatology Clinic, Istanbul, Turkey

INTRODUCTION: Treatment of type 3 acromioclavicular joint dislocation is challenging. There are many treatment choices. One of them is hook plate fixation. The most common complication of this treatment is the need for a second surgery and lysis under the acromion. This retrospective study aimed to investigate clinical and radiological results and complication rates of the hook plate application in patients with type 3 acromioclavicular joint dislocation.
METHODS: This study included 18 patients diagnosed with traumatic Rockwood type III joint dislocation and fixed with an open reduction and hook plate fixation. All patients have at least 1-year follow-up. Radiological outcomes were evaluated preoperatively and postoperatively at day 1 and month 12. Postoperative functional results (Constant–Murley Shoulder Score and Visual Analog Scale) and complication rates were recorded.
RESULTS: The average follow-up period of our patients was 22±10 months. The average Constant Score was 69±3 for the injured shoulders and 89±7 for the uninjured shoulders. VAS score was 3±3. Acromioclavicular joint arthrosis developed in 5 (27.7%) patients. Subacromial osteolysis was seen in 7 (38.8%) patients. In one of these 7 patients, advanced level acromial osteolysis was detected due to improper plate positioning. In 4 of these patients (22.2%), subluxation developed in the acromioclavicular joint after plate removal.
DISCUSSION AND CONCLUSION: Hook plate fixation technique for acute type 3 acromioclavicular joint dislocations could be a choice but the complications should be kept in mind. Subacromial osteolysis and acromioclavicular arthrosis are common side effects, but they do not affect functional results considerably. The removal of the implant at postoperative 12–16 weeks may help overcome these problems.

Keywords: Acromioclavicular joint, artroz, dislocation, hook plate.

Travmatik Tip III Akromiyoklaviküler Eklem Çıkığı Tedavisinde Kanca Plak ile Tespit İdeal Bir Tedavi Yöntemi Midir?

Bülent Kılıç, Erdal Eren
Sağlık Bilimleri Üniversitesi, İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği, İstanbul, Türkiye

GİRİŞ ve AMAÇ: Tip III akromiyoklaviküler eklem çıkıklarının cerrahi tedavisi ile ilgili tartışmalar literatürde devam etmektedir. Bu çıkıkların cerrahi tedavisinde kulla-nılan çeşitli yöntemler vardır. Bu yöntemlerden birisi de kanca plak ile fiksasyondur. Bu tedavinin en sık görülen komplikasyonu, akromiyon inferiorunda liziz ve plak ekstraksiyonu nedeniyle ikincil cerrahiye olan ihtiyaçtır. Bu retrospektif çalışmada; tip III akromiyoklaviküler eklem çıkıklı hastalarda, kancalı plak uygulamasının klinik ve radyolojik sonuçları ile komplikasyon oranlarının araştırılması amaçlandı.
YÖNTEM ve GEREÇLER: Bu çalışmaya travmatik Rockwood tip III eklem çıkığı hastalarında, açık redüksiyon ve kanca plak fiksasyonu uygulanan 18 hasta dahil edildi. Bu çalışmaya dahil edilen tüm hastaların en az bir yıllık takip verileri değerlendirildi. Radyolojik sonuçlar preoperatif, postoperatif birinci gün ve 12. aylarda değerlendirildi. Ayrıca ameliyat sonrası fonksiyonel sonuçlar (Constant-Murley Omuz Skoru ve Vizuel Analog Skala) ve komplikasyon oranları kaydedildi.
BULGULAR: Hastalarımızın ortalama takip süresi 22±10 aydır. Ameliyat sonrası fonksiyonel sonuçlar açısından, ortalama Constant Skoru opere omuzlar için 69±3 ve sağlam omuzlar için 89±7 bulundu. Ameliyat sonrası ortalama Vizuel Analog Skala skoru 3±3 idi. Beş (%27,7) hastada ameliyat sonrası akromiyok-laviküler eklem artrozu gelişti. Ayrıca postoperatif 7 (%38,8) hastada subakromiyal osteoliz görüldü. Bu yedi hastadan birinde uygun olmayan plak yerleşimi nedeniyle ileri düzeyde akromiyal osteoliz saptandı. Bu hastaların 4’ünde (%22,2) plak çıkarıldıktan sonra akromiyoklaviküler eklemde subluksasyon gelişti.
TARTIŞMA ve SONUÇ: Akut tip III akromiyoklaviküler eklem çıkıklarında kanca plak tespit tekniği bir seçenek olabilir ancak komplikasyonlar akılda tutulmalıdır. Subakromi-yal osteoliz ve akromiyoklaviküler artroz sık görülen komplikasyonlardır. Ancak bu durum fonksiyonel sonuçları önemli ölçüde etkilememektedir. Ameliyat sonrası 12–16. haftalarda, implantın çıkarılması komplikasyon oranlarının azaltılmasına yardımcı olabilir.

Anahtar Kelimeler: Akromioklavikular eklem, arthrosis, çıkık, kanca plak.

Bülent Kılıç, Erdal Eren. Is Hook Plate an Ideal Method in the Treatment of Traumatic Type 3 Acromioclavicular Joint Dislocation?. . 2022; 14(1): 91-96

Corresponding Author: Bülent Kılıç, Türkiye
Manuscript Language: Turkish