E-ISSN: 2822-6771
Volume : 3 Issue : 1 Year : 2024
Quick Search
Formerly İstanbul Kanuni Sultan Süleyman Tıp Dergisi Etiologic and Epidemiologic Factors in Acute Gastroenteritis of Infants []
. 2011; 3(1): 35-40

Etiologic and Epidemiologic Factors in Acute Gastroenteritis of Infants

Erdal Adal, Diğdem Bezen, Zerrin Önal, Hasan Önal
Ministry of Health Istanbul Bakirkoy Maternity and Children Education Hospital, Department of Pediatrics

OBJECTIVE: The aims of the study were to determine the frequency of adenovirus and rotavirus as causative agents of diarrhea in children of 1-24 months of age and to evaluate risk factors, clinical features and the differences in therapy.
METHODS: Age, gender, birth weight, current weight, height, head circumference, nutritional history, mother's age, smoking history of the mother, symptoms, the beginning and duration of the symptoms, physical examination findings, dehydration score, socioeconomic score, laboratory findings, therapy and duration of hospitalization were recorded.
RESULTS: A total of 207 patients (95 females, 112 males) with diarrhea were enrolled in the study. The mean age was 8,12 ± 5,40 months (1-24). The causative agent was adenovirus and rotavirus in 23.7% and 39.6% of the patients, respectively. Rotavirus and adenovirus was most frequent in children of 7-12 months of age, whereas adenovirus had a relatively uniform frequency throughout the year. Our results show that breastfeeding prevents viral diarrhea. Low birth weight and low socioeconomic score were risk factors for diarrhea. Fever, vomiting were more frequent and diarrhea was more severe in rotavirus diarrhea, though the duration of diarrhea was longer in adenovirus infections. Durations of hospitalization and treatment were longer in cases due to rotavirus.
CONCLUSION: Rotavirus and adenovirus were the most common causes of diarrhea. As the epidemiologic and clinic knowledge increase, unnecessary tests and antibiotic treatment of viral diarrhea will be seldom used.

Keywords: Acute gastroenteritis, etiology, rotavirus

Süt Çocukluğu Dönemindeki Akut Gastroenteritlerde Etiyolojik ve Epidemiyolojik Faktörler

Erdal Adal, Diğdem Bezen, Zerrin Önal, Hasan Önal
Sağlık Bakanlığı İstanbul Bakırköy Kadındoğum Ve Çocuk Hastalıkları Eğitim Hastanesi, Pediatri Bölümü

AMAÇ: Bu çalışmada bir-yirmi dört ay arası yaş grubundaki çocuklarda ishal etkeni olarak adenovirüs ve rotavirüs sıklığının saptanması ve bu enfeksiyonların risk faktörleri, klinik özellikleri ve tedavi farklılıklarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
YÖNTEMLER: Tüm hastaların yaş, cinsiyet, doğum ağırlığı, yatış sırasındaki vücut ağırlığı, boy, baş çevresi ölçüleri, beslenme anamnezi, anne yaşı ve annenin sigara içme anamnezi, semptomlar, semptomların başlama sırası ve sürelerine ait bilgiler, fizik muayene bulguları, dehidratasyon skoru, sosyoekonomik statü skoru, laboratuar bulguları, tedavi uygulamaları ve yatış süresine ait bilgiler kaydedilmiştir.
BULGULAR: Çalışmaya yaş ortalamaları 8,12±5,40 (1-24 ay) olan, 95’i kız, 112’si erkek, toplam 207 akut ishalli hasta alınmıştır. Hastaların %23,7’sinde adenovirüs, %39.6’sında rotavirüs etkendi. Rotavirüsün en sık 7-12 aylık çocuklarda, adenovirüsün ise 1-24 ayda görüldüğü saptandı. Anne sütü, viral ishallerden çocuğu korumakta, düşük doğum ağırlığı ve düşük sosyoekonomik seviye, risk oluşturuyordu. Ateş, kusma ve ishal, rotavirüs ishallerinde daha şiddetli, adenovirüs ishallerinde ise daha uzun süreliydi. Yatış ve tedavi süreleri, rotavirüs ishallerinde daha uzundu.
SONUÇ: Rotavirüs ve adenovirüs 1-24 ay süt çocukluğu döneminde en sık akut ishal nedenidir. Anne sütü viral gastroenteritlerden koruyucu önemli bir faktördür. Bu etkenler hakkında yeterli epidemiyolojik ve klinik bilgi sahibi olunursa uygulanmakta olan birçok gereksiz tetkik ve antibiyotik tedavisinden kaçınılması mümkün olabilir.

Anahtar Kelimeler: Akut gastroenterit, etiyoloji, rotavirüs

Erdal Adal, Diğdem Bezen, Zerrin Önal, Hasan Önal. Etiologic and Epidemiologic Factors in Acute Gastroenteritis of Infants. . 2011; 3(1): 35-40

Corresponding Author: Hasan Önal, Türkiye
Manuscript Language: Turkish